El preu de la llum dispara l'IPC: feia 29 anys que no es veia una pujada com aquesta

L'encariment de l'electricitat i els carburants ha fet disparar els preus

RedaccióActualitzat

L'IPC, l'índex de preus al consum, s'ha disparat aquest octubre un 5,5% en comparació amb el mateix mes de l'any passat. És el nivell més alt des del setembre del 1992, fa 29 anys, a causa sobretot de l'alça del preu de l'energia. De l'electricitat, sobretot, però també del gas i dels carburants, per l'augment del preu del petroli. 

Aquesta alça generalitzada, segons l'Institut Nacional d'Estadística, és la responsable que l'IPC encadeni deu mesos seguits de tendència ascendent.

La pujada rècord dels preus a l'octubre arriba, cal recordar-ho, després d'una altra pujada rècord al setembre, del 4%, la més alta en 13 anys, des del 2008.

En aquest mateix sentit, l'augment interanual registrat a l'agost, del 3,1%, va ser el més gran des de principis del 2017, influït, sobretot, per la pujada de l'electricitat.

 

L'Institut Nacional d'Estadística ha publicat aquest dijous l'IPC avançat, que si es confirmés el 12 de novembre vinent consolidaria l'acceleració de la inflació en els últims mesos, cada vegada més intensa.

Mentre que l'any passat per aquestes dates aquests productes s'abaratien, aquest any estan en plena espiral alcista.

Pel que fa a la taxa d'inflació subjacent, que no té en compte els productes energètics, a l'octubre creixerà quatre dècimes i se situarà en l'1,4%.


Inflació a l'alça a Europa

L'augment dels preus a Catalunya i al conjunt d'Espanya des de principis del 2021 és una tendència al conjunt de la Unió Europea que contrasta amb la situació viscuda durant l'any passat a causa de l'impacte econòmic de l'aturada causada per la pandèmia. 

Símbol de l'euro a l'exterior de la seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt, Alemanya (Europa Press)

L'augment continuat dels preus ha portat el Banc Central Europeu (BCE) a corregir a l'alça les seves previsions inicials d'inflació, de l'1,9%, fins al 2,2%. D'aquesta manera, el BCE admet que el 2021 la inflació a la zona euro superarà l'objectiu del 2% a mig termini que s'havia fixat.

ARXIVAT A:
ConsumIPC Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut