Barcelona

El president del CESICAT diu que els atacs informàtics del 9-N van ser "per encàrrec i finançats"

El president del CESICAT diu que els atacs informàtics del 9-N haurien costat 100.000 euros

RedaccióActualitzat

La Generalitat busca els responsables dels atacs informàtics que hi va haver el 9-N. El director general de Telecomunicacions de la Generaliltat, Jordi Puigneró, ha explicat, en "L'entrevista del diumenge" del 3/24, que no estalvien esforços per trobar-los. I avisa: "Es van fer per encàrrec i van ser finançats".

Puigneró, també president del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), reconeix que és molt complicat esbrinar qui hi ha  darrere de l'atac, però sí que s'ha mostrat convençut que no va ser obra d'uns aficionats.

El president del CESICAT diu que l'atac va ser un encàrrec fet a una organització de "crackers". Fins i tot ha quantificat quant podria haver costat la feina dels pirates informàtics que van sabotejar webs de la Generalitat i del procés participatiu o bases de dades oficials: 100.000 euros.

Durant el cap de setmana passat, els sistemes informàtics de la Generalitat van patir un "atac organitzat duríssim", segons va denunciar el president Artur Mas, que va deixar fora de servei el web i el correu electrònic de l'administració autonòmica, el web del president, el Servei Meteorològic de Catalunya i la recepta electrònica, entre altres.

Mercat "underground"

Durant l'entrevista, Puigneró ha explicat que hi ha un "mercat 'underground' de pirates internacionals, que no és fàcil de combatre, però que existeix i compta amb un catàleg de serveis que posen a disposició de qui ho vulgui pagar".

Puigneró ha assenyalat que els atacs provenien d'arreu del món, però, principalment, dels Estats Units, Rússia i la Xina.

El paper del CESICAT

Puigneró ha aclarit el paper del CESICAT, en el centre de la polèmica fa mesos acusat de ser el CNI català. D'una altra banda, ha assegurat que el CESICAT no contracta "hackers freelance", encara que sí "persones i proveïdors que són experts en l'àmbit de la ciberseguretat".

"Potser algun d'ells ha tingut un passat "hacker", però no anem al mercat negre a buscar "hackers" per a determinades activitats"

Sobre la preparació del CESICAT, que ha repetit que no és "el CNI català", ha mantingut que "encara que en aquest món no s'estigui mai absolutament preparat perquè evoluciona molt ràpidament, el CESICAT té prou múscul per protegir-se com es va demostrar el cap de setmana, quan es va patir el major atac de la nostra història".

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut