Vitòria

El PP basc serà generós si Sortu prova que "va de debò després de tants enganys"

El secretari general del PP basc, Iñaki Oyarzábal, ha assegurat que la seva formació necessita temps per confiar que l'esquerra abertzale s'ha deslligat d'ETA i ha indicat que el partit actuarà amb "generositat" si Sortu ofereix "proves que van de debò després de tants enganys". Oyarzábal ha fet aquestes declaracions als passadissos del Parlament basc, a preguntes dels mitjans de comunicació sobre el nou partit presentat per l'esquerra abertzale.

Actualitzat
El secretari general dels populars bascos ha considerat que existeix un "horitzó d'esperança" gràcies a l'"esforç" del PP i del PSOE, i ha opinat que "els passos que s'han fet estan forçats per l'exigència democràtica (impulsada per tots dos partits) als que han justificat públicament el terrorisme ".

Per això, ha advertit que és Sortu qui ha de demostrar que està disposat a "acceptar les regles del joc democràtic, a jugar en democràcia amb tots i a respectar les idees de tots". "El dia que estiguin disposats a fer-ho de veritat nosaltres n'estarem encantats i cridarem a la generositat, però necessitem proves i temps per veure que són capaços de demostrar que aquesta vegada van de debò després de tants enganys".

En aquest sentit, ha afegit que "després de tot el que ha passat en aquest país" cal "exigir alguns passos més perquè el que ens importa és que ETA desaparegui definitivament i aquesta notícia no s'ha produït". Ha insistit que el que demana el seu partit són "certeses perquè no enganyin una altra vegada", perquè l'entrada als ajuntaments de l'esquerra abertzale il·legalitzada sense separar-se d'ETA suposaria "donar-los un baló d'oxigen que retardaria el final d'ETA".

Oyarzábal ha apuntat que aniran a la ronda de contactes oberta pel lehendakari perquè volen actuar "amb lleialtat" per mirar de facilitar un procés que volen que "culmini bé" perquè el seu partit no desitja "un procés trampa". Ha subratllat que són els tribunals els que han de decidir sobre la legalitat de Sortu i que la seva formació acceptarà el que determinin.
 
"Seria una bona notícia que Sortu pugui presentar-se a les eleccions sempre que diguin la veritat i se separin d'ETA, però després de tants enganys l'únic que exigim és que es compleixi la llei i es tinguin en compte les evidències", ha manifestat . En aquest sentit, ha recordat que totes les marques de l'esquerra abertzale durant els últims trenta anys "han presentat estatuts que complien la llei", però al mateix temps "sempre l'han burlat". "No valen només els estatuts, calen fets i dades que demostrin de manera fefaent que s'ha produït una ruptura amb ETA".
Anar al contingut