Imatge des de l'aire de la Vall d'en Bas
Imatge des de l'aire de la Vall d'en Bas

El patrimoni de la Vall d'en Bas, estudiat als Estats Units

El prestigiós institut Smithsonian de Washington s'encarrega de fer un estudi entre el veïnat per conèixer les seves inquietuds i proposar solucions sostenibles

Actualitzat

L'Ajuntament de la Vall d'en Bas està preocupat per conèixer i preservar el patrimoni d'aquest municipi format per set pobles.

A base de diferents contactes de l'alcalde amb l'institut americà Smithsonian que investiga el patrimoni cultural intangible, s'està fent un estudi del qual es derivaran les polítiques públiques del municipi.

És la primera vegada que aquest institut nord-americà fa un estudi centrat en un municipi i el fa en col·laboració amb Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat.

Els encarregats de fer les entrevistes a més de 600 veïns de la vall han estat estudiants d'Antropologia de la UdG i la UAB. Els resultats se sabran més endavant però ja s'han detectat temes comuns que desperten la preocupació del veïmat.

Per exemple, la pèrdua dels espais comuns on la gent es trobava abans. Josep Ramon Masllorens és veí Sant Esteve d'en Bas i ho té gravat a la memòria:

"A la plaça tot eren comerços. Tot eren botigues, bars... Hi havia oficis com el de ferrer, fuster... La gent entrava i sortia. A més, l'església era el punt de reunió dels diumenges. Sortint de la missa major la gent es trobava aquí, feia petar la xerrada. Això s'ha perdut. Ara no hi ha pràcticament res."

 

Veïns de Sant Esteve d'en Bas a la plaça del poble

L'alcalde de la Vall d'en Bas, Lluís Amat Batalla, té clares algunes de les coses que més preocupen:

"Un exemple molt senzill: tothom el que més valora de la Vall és el seu paisatge, el seu entorn. 'Que això no se'ns toqui', 'Que això perduri'. Això que sembla tan simple és una feina que hem de fer."

La Vall d'en Bas és un espai amb un passat eminentment agrícola. I aquest és un patrimoni que també es vol preservar.

Meritxell Martín és investigadora de l'Smithsonian i ja se n'ha fet una idea:

"Tothom expressa el desig que hi hagi pagesos i que els ramaders puguin continuar sent ramaders. La idea que això pugui arribar a desaparèixer preocupa molt. I que pugui desaparèixer perquè hi ha carreteres que han de passar per algun lloc i s'han de fer perquè hi ha problemes de trànsit... Tot això són temes que han anat sortint, evidentment."

També els amoïnen aspectes més tangibles, com ara la desaparició dels crancs de riu o del boix als boscos.

 

Alguns veïns recorden com anaven a buscar crancs al riu

Per tirar endavant el projecte amb l'Ajuntament, una de les coses que més va atreure l'Smithsonian va ser l'associacionisme:

"La Vall d'en Bas té una vida associativa brutal. Hi ha 52 associacions en una població de 3.000 habitants. Aquesta gent es mouen. Tenen ganes de fer coses, estimen molt el seu territori i estan disposats a donar-ho tot."

L'Ajuntament vol que la informació recollida sigui la base dels nous projectes de futur de la Vall.

 

ARXIVAT A:
Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut