Andorra

El Pas de la Casa, convertit en un poble fantasma

Els comerciants es queixen de l'impacte econòmic del tall, per una esllavissada, de l'RN22, l'única carretera que uneix França i Andorra

Rosa TalamàsActualitzat

La carretera de muntanya RN22 és l'única via que uneix França amb Andorra i des del passat 27 d'abril està tancada. Una esllavissada al mig de la calçada va deixar entreveure la inestabilitat del terraplè i, de moment, tot i que el govern francès -titular de la via- diu que les màquines hi treballen intensament, no hi ha data de reobertura prevista.
 


Just a la rotonda on la policia andorrana ha delimitat el tall de la carretera,  trobem un grup de joves francesos que han vingut des de Carcassona per comprar alcohol i tabac i han hagut de fer l'últim tram fins el Pas de la Casa caminant

"Venim a comprar tabac i alcohol. A França és molt car i aquí és més assequible. Per això venim a fer la compra aquí... encara que sigui a peu!"

Qui ho diu és Stéphane Jeaclean, un dels 6 joves que trobem al mig de la carretera amb una motxilla buida a l'esquena per poder-la carregar de productes. 

Pràcticament tots els clients que acostumen a venir fins al Pas de la Casa són francesos, i la majoria compren això: alcohol i tabac. I és que la diferència de preu és abismal. "Aquí un Phillip Morris val  30 euros i aquest mateix cartró a França en pot costar 80", ens explica Silvia Vieira, una comerciant portuguesa que treballa en una de les moltes botigues de tabac i alcohol.
 


Durant tot el matí només ha fet dues vendes. I és que amb l'estació d'esquí tancada al públic i les botigues sense clients, el Pas de la Casa sembla un poble fantasma i els comerciants han posat el crit al cel. 

Jordi Regalo, comerciant del Pas de la Casa, destaca l'impacte econòmic del tall: 

"No fem ni un real, ni un duro. I mira que el mes de maig és el millor més per a nosaltres perquè els francesos tenen dos ponts molt seguits, el dia 1 i el dia 8 de maig, i tots fan vacances."

"Estem desesperats, esperem que vingui algun client però no hi ha manera", diu Armindo Cardoso, el propietari d'una botiga de texans. Manuel Machado, responsable d'un supermercat, aprofita per netejar les prestatgeries d'un establiment buit de clients. 

Mentrestant, els pocs turistes francesos que han tingut el valor de fer tota la volta i entrar a Andorra per la frontera amb Catalunya, s'ho prenen amb humor. "Estem de vacances, venim de Bordeus i no sé pas on menjarem unes bones tapes perquè la majoria dels restaurants estan tancats", explica Fabienne Borné.
 


Al Pas de la Casa només hi viuen 3.000 persones, però genera el 20% de tot el PIB andorrà. Després de gairebé dues setmanes sense connexió amb França, el govern del principat s'està plantejant recuperar un projecte que tenia, des de fa anys, tancat dins un calaix:  fer una altra carretera per la solana andorrana que comuniqués també amb França però en aquest cas prop del túnel de Pimorent.

Aquesta nova carretera passaria gairebé tota per territori andorrà i no haurien de dependre de la rapidesa amb què executi les obres el país veí, com passa avui. Jordi Torres, cònsol Encamp i el Pas de la Casa, explica: 

"Realment estem veient la fragilitat que tenim com a país, no només a la frontera francoandorrana, sinó també a la frontera espanyola. Qualsevol problema d'aquests que ens quedem aïllats, ja sigui per una banda o l'altra, suposa un impacte massa gran per al país."

Mentre duri el tall, doncs, l'única manera d'accedir a Andorra amb cotxe és per la frontera amb Catalunya, per la Farga de Moles

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut