El Parlament tomba el decret del govern per limitar el preu del lloguer

L'oposició en bloc vota en contra de la normativa i critica la iniciativa per considerar-la una mesura "electoralista"

Actualitzat

El Parlament ha rebutjat aquest dimecres el decret llei del Govern per limitar el preu del lloguer de l'habitatge en determinades zones en quedar-se en minoria, una iniciativa que ha arribat al ple amb un informe contrari però no vinculant del Consell de Garanties Estatutàries.

El decret llei del Govern de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendaments de l'habitatge i de modificació del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya ha comptat només amb el suport dels dos grups que sustenten el Govern - JxCat i ERC - 64 vots -, mentre que l'oposició en bloc, Ciutadans, PSC, comuns, CUP i PPC, han votat en contra - 69 vots -, encara que per motius diferents.

La representant de Catalunya en Comú Podem, Susanna Segovia, ha acusat el govern de fer el decret "en un despatx tancat".

"S'ha fet sense parlar amb les associacions veïnals -ha dit Segovia- i només per buscar el rèdit electoral i prou"

 

 

Per Maria Sirvent, de la CUP, és una llei que "volia donar gat per llebre" i no responia a les necessitats de la ciutadania.

"No es pot legislar d'esquena als moviments socials,-explica Sirvent-  amb una llei que posa a la mateixa alçada llogater i propietari i que permet que els preus de la bombolla segueixin pujant".

El govern català va aprovar el 21 de maig el decret que havia de permetre limitar temporalment els preus del lloguer als barris o ciutats on l'oferta d'habitatge assequible sigui escassa. Aquest dimecres calia convalidar-lo.

El govern previa que caldria tenir en compte les pujades que ha experimentat el preu, l'esforç que representa pels llogaters i l'oferta disponible en relació a la mitjana de Catalunya.

Ciutadans, PSC i PP diuen, en canvi, que excedeix les competències de la Generalitat. El govern ha intentat tenir el suport dels Comuns i la CUP, però no se n'ha sortit perquè aquestes formacions creuen que el decret queda curt

 

 

 

Llei electoralista

En aquestes zones, durant 5 anys com a màxim, els preus del lloguer no podrien superar en més d'un 10% l'índex de referència que elabora el departament a partir del registre de fiances de l'Incasòl.

L'oposició sempre ha titllat el projecte de poc realista. El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa,va qualificar la llei "electoralista i abocada al fracàs".

L'Autoritat Catalana de la Competència, per la seva banda, va advertir que el decret llei de contenció de rendes podia alterar el funcionament del mercat de l'habitatge, afavorir un augment de preus generalitzat i, fins i tot, ocasionar una major escassetat d'habitatges en lloguer, per la sortida del mercat de part de l'oferta.

 

 

ARXIVAT A:
HabitatgeEconomia de butxaca
Anar al contingut