La norma faculta el Departament de Territori perquè pugui fixar temporalment el preu del lloguer en zones d'alta demanda

El Consell de Garanties avisa que el decret de lloguer de pisos és inconstitucional

L'informe, fet a petició del PSC i Ciutadans, no és vinculant i diu que l'Estat és qui pot legislar sobre obligacions contractuals

Actualitzat

El decret per limitar el preu del lloguer de l'habitatge vulnera articles de l'Estatut i de la Constitució. Ho assegura el Consell de Garanties Estatutàries en un informe, fet a petició de Ciutadans i el PSC.

Segons el document, que no és vinculant, és l'Estat qui té la competència sobre les bases de les obligacions contractuals. Amb el decret, el govern vol limitar el preu del lloguer en zones amb un mercat d'habitatge disparat.

En aquests casos, tret d'excepcions com l'obra nova, el decret estableix que els propietaris només podran demanar un 10% més de l'índex de referència de preus. Es tracta d'una modificació del llibre cinquè del Codi Civil de Catalunya.

 

 

Discrepàncies entre conselleries

Ara caldrà veure quina posició adopta cada partit davant un decret que ja va generar discrepàncies entre dues conselleries, la de Justícia i la de Territori, que no es posaven d'acord en la manera de regular el preu del lloguer.

La norma faculta el Departament de Territori perquè pugui fixar temporalment el preu del lloguer en aquestes zones d'alta demanda a partir de l'índex de referència de preus de lloguer.

 

 

La potestat es pot cedir als grans ajuntaments amb capacitat per assumir la regulació, especialment Barcelona. La regulació era possible gràcies a un canvi en el Codi Civil català, que és el que predomina al territori, per sobre de l'espanyol.

Davant la resolució del Consell, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, s'ha afanyat a celebrar que l'organisme assessor els doni la raó. Ha dit que era una llei "electoralista i abocada al fracàs".

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut