Façana de l'Ajuntament de Barcelona amb la bandera romaní, amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, el 8 d'abril del 2017 (Horitz…
Façana de l'Ajuntament de Barcelona amb la bandera romaní, amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, el 8 d'abril del 2017 (Horitzontal).

El Parlament celebra el Dia Internacional del Poble Gitano i crida a lluitar contra la discriminació

Actualitzat

ACN Barcelona.-El Parlament ha commemorat aquest dissabte el Dia Internacional del Poble Gitano, que recorda el primer congrés gitano internacional a Londres el 8 d'abril del 1971. L'acte, presidit per la presidenta Carme Forcadell, ha centrat enguany les intervencions en demanar més esforços per lluitar contra la discriminació de les persones gitanes. "Les veus contra els gitanos són una minoria, però existeixen i no les podem ignorar o menystenir, les hem de denunciar i combatre democràticament", ha assenyalat Forcadell. "No volem una Europa xenòfoba, sinó una Europa que respecti totes les identitats, totes les cultures i totes les idees pacífiques", ha continuat la presidenta del Parlament. Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona ha desplegat la bandera romaní al balcó -des d'ahir a la tarda fins avui a les 22.00 hores- i les fonts de Montjuïc també s'il·luminaran amb els colors de l'ensenya del poble gitano a les 21.00 hores.

Aquestes activitats formen part del programa d'activitats -oficials i festives- que han organitzat les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano de l'Ajuntament de Barcelona. Cal destacar també la festa del Das Pativ, "La Celebració", que es desenvoluparà entre les 17:00 i les 22:00 hores al Passeig de Lluís Companys. Des de l'àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència s'està treballant per posar en valor la cultura del poble gitano i fer polítiques que lluitin contra l'odi, la discriminació i l'estigmatització vers aquest col·lectiu. Per això, el proper any l'Ajuntament de Barcelona elaborarà un pla contra l'antigitanisme, en la línia ja desenvolupada de lluita contra l'odi la discriminació.420.000 euros en polítiques d'integració del Poble GitanoSegons el consistori barceloní, el passat 2016 es va augmentar en 420.000 euros el pressupost destinat a polítiques d'integració del Poble Gitano, dedicant la major part dels recursos a temes educatius, promoció i reforç escolar. Per exemple, per tal de millorar el rendiment escolar s'han incrementat de 5 a 9 els promotors escolars a cinc districtes de la ciutat: Gràcia, Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu i Sants-Montjuïc. A més, s'han fomentat mesures específiques d'ocupabilitat del poble gitano a través de plans d'ocupació impulsats per Barcelona Activa. Una altra línia de treball que s'ha endegat amb el Consell és la recuperació de la memòria històrica de la presència d'aquest poble, tant a Catalunya com a la resta de l'estat espanyol. En aquesta sentit, al proper plenari del mes de maig es portarà una declaració institucional que demani incloure la història del poble gitano al currículum escolar."Que ser gitano sumi, no resti"La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també ha reivindicat com la cambra catalana ha estat pionera a Europa en "el reconeixement de la cultura gitana, en la condemna de la persecució i el genocidi del poble gitano i en l'impuls de les polítiques actives d'inclusió" i ha destacat que el Parlament està tramitant ara el projecte de llei per la igualtat de tracte i la no discriminació. Abans de Forcadell, han intervingut l'activista gitana en matèria d'educació, Loli Santiago, que ha demanat que "ser gitano sumi, no resti". L'acte ha acabat amb la interpretació de l'himne internacional gitano, 'Gelem, Gelem', a càrrec d'Emil Bolozan. Entre els assistents a l'acte, hi eren la secretària primera i el secretari segon de la Mesa, Anna Simó i David Pérez; els diputats Anna Figueras (JxSí), Elisabeth Valencia (C's) i Fernando Sánchez Costa (PPC), i representants de diverses entitats gitanes del país.

Anar al contingut