El Nou IRA es fa responsable de la mort de la periodista (Reuters)
El Nou IRA es fa responsable de la mort de la periodista (Reuters)

El Nou IRA assumeix l'assassinat d'una periodista a Irlanda del Nord

En un comunicat, el grup demana disculpes a la família de la víctima, perquè afirma que els trets anaven dirigits a la policia

RedaccióActualitzat

El grup paramilitar conegut com a Nou IRA s'ha atribuït la mort de la periodista Lyra McKee, de 29 anys, durant els aldarulls de dijous passat a la localitat nord-irlandesa de Derry.

En un comunicat enviat al diari The Irish News, el grup demana disculpes a la família i als amics de la víctima per uns fets que consideren un accident. Segons el grup, l'autor dels trets disparava als agents de la policia -anomenats "forces enemigues"- i no pas a la periodista. Acusa les mateixes forces de seguretat de provocar la violència i hi afegeix que han demanat als seus militants que d'ara endavant tinguin més cura a l'hora d'actuar.

El Nou IRA està format per dissidents de l'antic Exèrcit Republicà Irlandès i activistes contraris al procés de pau a Irlanda del Nord.
 

Una agent de policia diposita un ram de flors en el lloc de l'assassinat (EFE)

Lyra McKee va rebre un tret al cap d'un individu encaputxat que disparava contra agents policials a l'àrea de Creggan, a Derry, durant uns incidents violents. L'home va disparar a boca de canó contra un tot terreny policial, i al costat hi havia la reportera, que no estava treballant en aquell moment, però que, juntament amb altres col·legues, estava fent fotografies amb el seu mòbil.

Les autoritats nord-irlandeses defineixen els fets com un "acte de terrorisme". Les forces de seguretat han detingut una dona de 57 anys en relació amb el crim.

Els sis principals partits polítics d'Irlanda del Nord han fet un comunicat conjunt, cosa insòlita, per condemnar la mort de Lyra Mckee. Hi ha la por que es revifin les tensions entre catòlics partidaris de la reunificació d'Irlanda i protestants que defensen la unió amb la Gran Bretanya.

El Nou IRA és un dels grupuscles republicans actius contra l'Acord de Pau firmat el 1998, que va acabar en bona part amb tres dècades de violència.

ARXIVAT A:
Terrorisme
Anar al contingut