ANÀLISI

El nou Estatut del Parlament Europeu

Enllaç a altres textos de l'autor

Teresa Turiera-Puigbò Bergadà

Codirectora del documental "Encara hi ha algú al bosc"

@tereturi
Actualitzat
Els abusos de les despeses dels parlamentaris britànics són una taca negra no només per a la històrica Cambra dels Comuns, sinó també per a la democràcia en general.

En una època de crisi econòmica però també de crisi de vots, moltes cambres parlamentàries haurien de revisar els seus nivells de transparència, una de les millors medecines dissuasòries contra els abusos.

Això és el que ha fet el Parlament Europeu després de discutir-ho durant 10 anys: un nou Estatut que entrarà en vigor el mes de juliol, i que intenta aportar més equitat i transparència en el que cobren els europarlamentaris.

Fins ara, el seu sou era equivalent al de cada parlament nacional. Els que menys cobraven eren els búlgars (uns 7.000 euros anuals), i els que més, els italians (134.000 euros). El sou dels diputats espanyols és d'uns 40.000 euros l'any abans d'impostos.

Amb el nou Estatut tots tindran el mateix sou: 7.400 euros bruts al mes.

Un altre canvi important és que les despeses de viatges i hotels que tenen els diputats europeus (cada vegada que s'han de desplaçar a la cambra des dels seus llocs d'origen), ara es pagaran contra factura, i no a partir de pagaments establerts que molts utilitzaven com a sobresou.

Amb tot, una clàusula d'excepció permet als diputats actuals que siguin reelegits després de les eleccions del 7 de juny, mantenir el sou que tenien fins ara, és a dir, el mateix que tenen al seu parlament nacional. Els que siguin elegits per primera vegada s'hauran d'acollir a les noves normes.

Les mesures en favor de la transparència i l'austeritat entre els representants del poble són un dels factors clau a l'hora d'incentivar els ciutadans perquè anem a votar.
Anar al contingut