La nova directora del MACBA davant del museu amb l'alcaldessa, la consellera i la presidenta de la Fundació MACBA
La nova directora del MACBA davant del museu amb l'alcaldessa, la consellera i la presidenta de la Fundació MACBA

El MACBA presenta Elvira Dyangani com a nova directora enmig de la polèmica

Més de 800 artistes i agents culturals han signat un manifest criticant el cessament de la conservadora en cap i el cap de programes públics del museu

Actualitzat

La voràgine d'aquesta setmana al MACBA ha sobrevolat la presentació de la nova directora del museu, Elvira Dyangani Ose, aquest dijous. La bona rebuda que ha tingut el seu nomenament contrasta amb el malestar que hi ha aquests dies de la comunitat artística envers la institució.

Al nomenament d'aquest càrrec, s'hi van afegir poc després dos acomiadaments: el de Tanya Barson, directora de curadoria, i Pablo Martínez, director d'activitats públiques del museu. Aquests cessaments han provocat dues dimissions i un manifest en contra de la decisió que ja han signat més de 800 artistes i agents culturals.

Una directora que fa història

Elvira Dyangani Ose és la primera dona que accedeix a aquest càrrec en 26 anys d'història del museu. Cordovesa, d'origen equatoguineà, va estudiar Història de l'Art a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Dyangani va formar part de l'escena barcelonina de l'art abans de fer el salt internacional a institucions com la Tate Modern o el prestigiós espai The Showroom de Londres, on ha estat fins ara.

La nova directora del MACBA, Elvira Dyangani, davant del museu
La nova directora del MACBA, Elvira Dyangani, davant del museu (ACN/Pau Cortina)

Dos comiats, dues dimissions

El seu nomenament ha anat acompanyat d'una nova crisi al museu, pel cessament, aquesta setmana, de Tanya Barson i Pablo Martínez. La institució va comunicar-los-hi per burofax.

Una decisió criticada per la filosofa Marina Garcés i l'antropòloga i educadora social Yayo Herrero, responsables del Programa d'Estudis Independents (PEI) juntament amb Pablo Martínez. Totes dues van anunciar aquest dimecres la seva decisió d'abandonar el MACBA com a protesta pel cessament.
 


Un manifest amb més de 800 signatures

La Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya ha publicat un comunicat sota el lema "¿Quién maneja mi MACBA?", en què critica les formes amb què s'han tractat les persones treballadores cessades.

En aquest mateix sentit s'han pronunciat diversos artistes i agents culturals, que han criticat l'acomiadament a través del manifest MACBA por venir. Aquest dijous a la tarda ja tenia més de 800 signatures.

El manifest titlla el procés d' "unilateral, jeràrquic i opac" i critica que s'hagi fet entre l'absència de la direcció sortint, Ferran Barenblit, i la incorporació de Elvira Dyangani, prevista l'1 de setembre de 2021.

Demanen aturar el canvi d'organigrama i donar la possibilitat a la nova direcció de conèixer a l'equip, i també revocar el canvi d'estatuts que es va fer el 2015 pel qual el gerent se situa –diuen- jeràrquicament sota la direcció.

 

Declaració d'intencions

Elvira Dyangnani no ha esquivat la qüestió durant la seva presentació. Ha lamentat la manera com s'han fet els acomiadaments, per burofax. I ha aclarit que el gerent del museu no estarà per sobre de la direcció:

"Comencem una nova etapa que potser hi han hagut coses que es podrien haver fet millor, molt millor. El que hem fet és obrir un diàleg amb el consell i l'equip."


Dyangani ha explicat també que vol que el MACBA es converteixi encara més en una institució "orgànica, accessible, transparent, viva, plural, dinàmica i inclusiva". Arriba en un moment clau per al museu, que aviat començarà les obres d'ampliació a l'altra banda de la plaça dels Àngels:

"La plaça dels Àngels ha d'entrar al MACBA. Hem de crear públics que no vinguin només una vegada, sinó que es quedin. Pensem que estem en un paradigma postpandèmic, postturístic en què el veí, el visitant de Barcelona o de la regió, serà molt important per al creixement del MACBA."

ARXIVAT A:
MuseusArt
Anar al contingut