Bixkek

El Kirguizistan viu violents enfrontaments interètnics que han deixat ja uns 80 morts

Creix el temor a l'Àsia central que el Kirguizistan entri en una guerra civil. Les desavinences entre kirguisos i uzbeks, l'ètnia minoritària, fa dos dies que s'han traduït en violents enfrontaments al sud del país. El balanç fins ara és de 77 morts i prop d'un miler de ferits. El govern provisional ha demanat ajuda militar a Rússia, però el Kremlin se n'ha desentès.

Actualitzat
Segon dia de caos i violència a la ciutat d'Oix, al sud del Kirguizistan. L'últim balanç provisional parla d'uns 80 morts i prop d'un miler de ferits. Els fets es remunten a dijous al vespre, quan un enfrontament entre grups de joves de l'ètnia majoritària kirguisa i la minoritària uzbeka va desembocar en una espiral de violència interètnica. Grups armats s'enfronten als carrers d'Oix des de llavors. Hi ha barris, principalment on viu la minoria uzbeka, on han aparegut cotxes, cases i negocis calcinats. Milers d'uzbeks han hagut de deixar casa seva i es desplacen cap a la frontera amb l'Uzbekistan.

El govern provisional es veu incapaç de controlar la situació. Hi ha decretat el toc de queda i ha tret l'exèrcit al carrer, al qual fins i tot ha donat ordres de disparar a matar. La situació és tan extrema que no paren de créixer els temors d'una guerra civil en un país estratègic de l'Àsia central.

El govern rus, que com el nord-americà té una estratègica base militar al Kirguizistan, ha denegat, de moment, enviar-hi tropes. Tot i això, ha promès que hi enviarà ajuda humanitària. El Kremlin no ha volgut intervenir en el que considera un conflicte intern del país.

Els fets estan passant al sud del país, on viu la majoria de població d'ètnia uzbeka, però també on es concentren bona part dels partidaris de l'expresident Bakíev, deposat a l'abril després d'una revolta popular. És per això que fonts pròximes al govern provisional asseguren que algunes forces polítiques pròximes a Bakíev podrien estar utilitzant les diferències ètniques per desestabilitzar el país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut