Hospital Universitari Central d'Astúries des d'on es va sol·licitar l'ordre (HUCA-LMLM)
Oviedo

El jutge obliga una embarassada que volia parir a casa a ingressar per induir-li el part

La dona, que havia sortit de comptes, era a casa amb una llevadora perquè ja tenia contraccions quan la policia la va anar a buscar

Actualitzat

Una jutgessa ordena l'ingrés a l'hospital d'una dona embarassada de 42 setmanes a Oviedo, a Astúries, per les recomanacions del metge de controlar el part i evitar que donés a llum a casa seva, com ella volia.

A 1/4 de 2 d'aquest dimecres, arribava al jutjat una petició del subdirector del serveis quirúrgics i crítics de l'Hospital Universitari Central d'Astúries, HUCA, per obligar a ingressar la dona que havia sortit de comptes i per induir-li el part, segons ha explicat el Tribunal Superior de Justícia d'Astúries, TSJA.

La decisió de la jutgessa es basa en l'informe del cap d'Obstetrícia de l'hospital, que detallava l'historial de visites i controls de l'embaràs de la dona, que havia suspès en entrar a la setmana 35 +2. Els metges que havien insistit que tornés calculen que estava en la setmana 42+3 d'embaràs -ja fora de comptes- i que si el part no es feia a l'hospital hi havia risc "d'hipòxia del fetus i mort fetal intrauterina".

La jutgessa no té en compte la decisió de la mare de parir a casa, el fet que tenia l'assistència d'una llevadora i que el part a casa no és il·legal a Espanya.

 

La dona superava la setmana 42 d'embaràs i havia sortit de comptes (Pixabay)


Llevadora particular

A les 3 de la tarda el jutgessa ja havia dictat l'ordre que arribava a la policia local d'Oviedo per anar -amb un vehicle medicalitzat- al domicili de la dona per ingressar-la i induir-li el part.

En arribar al domicili, a 2/4 de 4, els agents es van trobar que hi havia la llevadora particular i amb experiència que atenia l'embarassada. Va explicar que tenia controlat el batec del fetus i que ja havien començat les contraccions.

Després de convèncer el marit, que en un primer moment era reaci al trasllat, van aconseguir que la dona sortís al replà i un cop allí els equips mèdics se'n van fer càrrec fins que a 2/4 de 6 la van ingressar a l'hospital.

 

La dona no passava els controls a l'hospital des la setmana 35 d'embaràs (Arxiu)

 

Ministra de Sanitat

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha alertat en conèixer el cas que "algunes modes suposen un retrocés respecte a avenços mèdics importants" i ho ha relacionat amb els moviments antivacunes i els parts a casa, recordant que és "un moment molt crític tant en la vida de la mare com del nadó".

"En el moment del part es fan diversos controls per detectar qualsevol tipus de malaltia congènita que es poden tractar des del minut 0 del naixement. A més, la mortalitat perinatal s'ha reduït actualment a Espanya a xifres molt baixes gràcies a avenços molt importants per a la salut de la humanitat."

La ministra ha afegit que els parts a casa han d'estar molt controlats.

Les declaracions de la ministra han aixecat crítiques entre les associacions en favor del part respectat i activistes en defensa dels drets dels nadons i les seves famílies. Ibone Olza, psiquiatra infantil i Directora de l'Institut Europeu de Salut Mental Perinatal, ha enviat una carta a la ministra en què qualifica la decisió de la jutgessa de "gravíssima".

Des de l'Associació Catalana del Part Respectat Donallum deuncien que s'ha vulnerat els drets d'autonomia i consentiment informat de les dones en l'embaràs i el part.

ARXIVAT A:
SalutJudicial
Anar al contingut