El Parlament japonès tira endavant una llei que deixa enrere un passat fosc
El Parlament japonès tira endavant una llei que deixa enrere un passat fosc
Tòquio

El Japó es disculpa i indemnitzarà les persones esterilitzades a la força fins al 1996

Una llei d'eugenèsia autoritzava esterilitzar homes i dones amb discapacitats o malalties hereditàries per evitar el naixement d'una descendència "inferior"

RedaccióActualitzat

El Japó va viure una història fosca entre el 1948 i el 1996. Una llei, la de protecció de l'eugenèsia, autoritzava l'esterilització de persones amb discapacitats o malalties hereditàries, així com practicar avortaments, amb l'objectiu d'evitar naixements d'una descendència considerada "inferior".

Un total de 25.000 persones van ser esterilitzades durant aquests 48 anys per discapacitats físiques, mentals o per malalties com la lepra, amb l'excusa que es tractava de mesures legals. A 16.500 d'aquestes persones les van sotmetre a aquesta pràctica sense el seu consentiment.

Ara, després de 23 anys que aquesta llei deixés de ser vigent, el Parlament nipó n'ha aprovat una altra que compensa amb 25.000 euros cadascuna de les víctimes. Les persones afectades poden sol·licitar la indemnització en un termini de 5 anys i qui no tingui registres de l'esterilització forçada s'hauran de sotmetre a un examen mèdic per certificar-ho. La nova legislació també inclou una disculpa a les víctimes.

 

Tots els parlamentaris han votat a favor de la llei que compensa les víctimes​ 


Shinzo Abe: "Mai més s'hauria de repetir un cas semblant"

Des del govern, el seu primer ministre, Shinzo Abe, ha lamentat que aquesta pràctica mèdica s'apliqués durant tants anys:

"Ens esforçarem perquè les indemnitzacions arribin. El govern treballarà per aconseguir una societat de convivència, tot i les particularitats de cada persona, perquè no torni a repetir-se mai més un cas semblant"


 

Dependències on es tractava les persones esterilitzades perquè tenien lepra 


Les víctimes consideren insuficient la compensació

Els 25.000 euros que la llei fixa per a cada persona és notablement més baixa que la reclamada per les víctimes. La primera de les denúncies contra el govern japonès la va presentar l'any passat una dona de 60 anys de la prefectura de Miyagi, que demana 11 milions de iens, gairebé 90.000 euros. La sentència està previst que es faci pública d'aquí un mes.

A la dona la van esterilitzar a la força quan era adolescent després que li van diagnosticar "debilitat mental hereditària", segons les dades oficials. Però la família no hi està d'acord. Diu que l'afectada va patir danys cerebrals perquè quan era petita se li va administrar massa anestèsia en una operació de la boca.

De moment, només s'han presentat una vintena de denúncies. Activistes de la causa veuen "comprensible" que els parlamentaris hagin posat en marxa el procés de pagament de les indemnitzacions per a les víctimes més grans. Els advocats consideren, però, que la xifra aportada és "insuficient i no contribueix a una solució real del problema."

A més del Japó, altres països com Alemanya i Suècia van portar a terme lleis eugenèsiques similars i els governs van pagar una indemnització a les víctimes.

ARXIVAT A:
SalutDrets humans
Anar al contingut