El grup Wagner colla el Kremlin i amenaça de marxar de Bakhmut d'aquí cinc dies

El propietari del grup, l'oligarca rus Ievgueni Prigojin, denuncia que no tenen munició en un vídeo on apareix amb cadàvers de diversos mercenaris morts en l'ofensiva contra Ucraïna

Virginia Arqué NuenoActualitzat

--Aquesta informació conté imatges molt dures--

El propietari del Grup Wagner, que treballa per al govern rus en la invasió d'Ucraïna proveint-lo de soldats mercenaris, ha amenaçat d'abandonar Bakhmut, la zona en territori ucraïnès on combaten els seus homes, el pròxim 10 de maig. Així ho ha assegurat en dos vídeos molt durs on també insulta el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, i el cap de l'Estat Major, Valeri Gueràssimov.

En un dels vídeos, que també va dirigit al president del país i comandant en cap de l'exèrcit, Vladímir Putin, i "al poble de Rússia", l'oligarca rus Ievgueni Prigojin apareix envoltat de cadàvers de mercenaris del seu grup morts en combat i assegura que pràcticament ja no els queda munició:

"Aquests són els membres del Grup Wagner que han mort avui. La sang encara està fresca. Escolteu-me, malparits. Eren pares i fills d'algú. Aquesta deixalla humana que no ens dona munició esmorzarà a l'infern."


En el missatge, que porta per títol "Pèrdues del Grup Wagner del 4 de maig del 2023", el cap d'aquest grup de mercenaris pregunta, públicament, si la situació de l'exèrcit rus és "tan fotuda" com sembla:

"Tenim una escassetat del 70 per cent de munició. Xoigú, Gueràssimov, on és la fotuda munició? Mireu-los, malparits."

El vídeo, que conté imatges molt dures amb desenes de cadàvers per terra, l'han penjat al compte de Telegram del Grup Wagner i s'ha difós ràpidament a les xarxes socials.

Bakhmut és, des de fa mesos, l'epicentre de l'ofensiva d'aquest grup de mercenaris, una zona en territori ucraïnès que no aconsegueixen conquerir gràcies a la resistència dels soldats ucraïnesos.

L'oligarca també ha fet públic un altre vídeo, envoltat d'alguns dels seus combatents, on posa el 10 de maig com a data límit del seu desplegament a la zona, si no rep més suport militar del Ministeri de Defensa.

El cap del Grup Wagner en un vídeo, envoltat dels seus combatents (Reuters / Concord)

 

El cap del Grup Wagner ha acusat el ministre de Defensa i el cap de l'Estat Major russos de "criatures", i "d'anar a clubs cars" mentre els seus fills "viuen la vida fent vídeos a Youtube".

"Creuen que són els amos de la vida i que tenen dret a desfer-se d'aquestes vides", els ha etzibat, fent referència a les vides dels homes del Grup Wagner, format per mercenaris i presos russos excarcerats per ordre de Putin per lluitar en la invasió d'Ucraïna.

El mateix Prigojin, que ha protagonitzat nombroses tensions amb el govern rus durant l'ofensiva, va advertir recentment que es podria veure obligat a retirar les seves forces de Bakhmut després de denunciar un elevat nombre de baixes pels combats i la falta de subministrament de material militar amb què es trobava.

Rússia hauria perdut fins a 20.000 soldats a Bakhmut des del desembre, la majoria mercenaris de Wagner a qui s'utilitza com a carn de canó, i encara no han pogut conquerir la regió, com es pot veure en aquest vídeo:

 

Retirar-se ara "per llepar-se les ferides i no fugir com rates al final"

El cap de Wagner, les forces del qual han anat guanyant prominència durant la invasió, va atribuir el gran nombre de baixes a la falta de munició d'artilleria.

"Si no podem resoldre aquest dèficit, ens haurem de retirar o morir per no acabar fugint com rates al final. Retiro les unitats del Grup Wagner de Bakhmut perquè sense prou municions estan condemnats a una mort sense sentit."

La possible retirada dels mercenaris del Grup Wagner de la zona s'ha fixat per al pròxim 10 de maig, segons ha amenaçat Prigojin, i podria provocar un col·lapse al front rus a Bakhmut, fet que tindria un important impacte en tota la línia de combats de la regió, en un moment en què Ucraïna ha assegurat que està ultimant una contraofensiva.

Prigojin adverteix, en el missatge, que, si no canvia res, es veuran obligats a entregar les posicions a la ciutat de Bakhmut a unitats del Ministeri de Defensa i reubicar els seus combatents a la rereguarda per "llepar-se les ferides". Assegura que només tenen un 10% de la munició que necessiten i que està disposat a donar la cara davant les crítiques que hi hagi a la seva decisió:

"Hi haurà espavilats que diran que ens hem de quedar més temps a Bakhmut. Però els que vulguin criticar alguna cosa, que vinguin aquí, a Bakhmut, que seran benvinguts."


El Grup Wagner porta més de 9 mesos combatent en aquesta zona, d'uns 45.000 quilòmetres quadrats, i calcula que només els queden 2,5 km² per conquerir. El seu cap diu que cada dia moren un centenar d'homes en aquest front i assegura que, amb la munició adequada, les baixes entre els seus mercenaris serien d'una cinquena part.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, no ha volgut comentar l'amenaça del cap del Grup Wagner en la seva roda de premsa diària, i ha passat la responsabilitat de fer-ho al Ministeri de Defensa.

Es calcula que encara hi ha unes 4.000 persones que resisteixen a Bakhmut, en una ciutat en ruïnes on també els ucraïnesos han patit un gran nombre de baixes.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut