Alumnes amb mascareta en una escola de Salardú
Salut considera que retirar les mascaretes a les escoles ha de ser prioritari

El govern estudiarà la retirada de la mascareta si la Interterritorial no ho decideix avui

Salut ha enviat una carta al ministeri en què reclama que es retiri la mascareta a les escoles, mentre que els experts del govern espanyol parlen de flexibilitzar-ne l'ús després de Setmana Santa

Salut pressiona perquè les mascaretes a les escoles es retirin de seguida. En una carta que el departament ha adreçat al Ministeri de Sanitat, argumenta que, amb la situació actual de la pandèmianomés s'haurien de mantenir en entorns sanitaris i sociosanitaris, i també al transport públic.

La carta l'ha enviat poques hores abans del Consell Interterritorial que reuneix aquest dimecres govern espanyol i comunitats autònomes. Tot i que en un primer moment la retirada de la mascareta en interiors semblava una prioritat, finalment no s'ha inclòs aquest debat dins l'ordre del dia de la trobada, que es farà a Toledo i de forma presencial.

Ara bé, això no vol dir que no se'n parli.

El conseller Josep Maria Argimon no assisteix al consell perquè assegura que aquest dimecres ha de ser al Parlament. Segons el departament, tampoc està permès que delegui la seva presència. En tot cas, afirma que ha fet arribar el seu posicionament respecte als altres punts que es tractaran, que sí que inclouen genèricament la situació epidemiològica.

En tot cas, afegeix que si no es tracta la qüestió de les mascaretes a la trobada de Toledo, el Departament de Salut demanarà que se n'abordi "la retirada a l'entorn escolar" dins la Comissió Delegada de la Covid del govern, que és l'espai de la Generalitat on es debaten les decisions relacionades amb la pandèmia i que després aprova l'executiu.

Ara mateix no hi ha cap reunió de la comissió prevista i, en cas que es fes, serviria per tractar en quins termes Catalunya podria retirar la mascareta a les escoles al marge de la decisió a nivell estatal.


Els experts del ministeri aconsellen una retirada progressiva

Ja fa setmanes que s'arrossega el debat sobre la conveniència o no de relaxar l'ús de mascaretes en interiors, especialment als infants i adolescents quan són a classe. De fet, no és el primer cop que el conseller Argimon apunta que estaria disposat a tirar pel dret en cas que no hi hagi un canvi immediat en l'estratègia del ministeri. Ja va fer unes declaracions en aquest sentit la setmana passada.

D'altra banda, els experts que assessoren el govern espanyol, la Ponència d'Alerta i Plans de Preparació i Resposta, desaconsellen relaxar l'ús de les mascaretes abans de Setmana Santa i, en tot cas, retirar-les de manera progressiva i no en tots els espais ni per a tothom.

En aquesta línia, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha assegurat aquest dimarts que, "després del que hem passat", ser una mica més prudent "és millor que ser més temerari".

Per la seva banda, la ministra Carolina Darias s'ha limitat a reiterar que "anirem pas a pas, prenent mesures des de la prudència i la progressivitat".

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19
Anar al contingut