Madrid

El govern espanyol vol penalitzar les prejubilacions i els plans privats de pensions

Entre les tres fórmules que el ministre de Seguretat Social ha proposat al Congrés per garantir les pensions hi ha passar als plans de pensions d'empresa la bona fiscalitat dels privats

RedaccióActualitzat

El govern espanyol planteja 3 fórmules per garantir les pensions: endurir les jubilacions anticipades voluntàries i afavorir la fiscalitat dels plans d'empresa en detriment dels privats i incentivar els que retardin la jubilació.

El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luís Escrivá, ha comparegut aquest dijous, a la Comissió de seguiment i avaluació del Pacte de Toledo al Congrés, per anunciar aquestes mesures, amb les quals es vol fer front a l'envelliment de la població i del manteniment de la Seguretat Social en els pròxims anys.

El ministre ha defensat la solvència de la Seguretat Social assegurant que la despesa es pot controlar amb "els instruments adeqüats". 
Les pensions són un dels reptes econòmics del govern espanyol de coalició que demana als grups del Pacte de Toledo que aquestes mesures s'aprovin amb urgència.
 

Reduir les jubilacions anticipades

Les jubilacions anticipades voluntàries, l'any passat, van suposar el 16% del total, i des del 2014 han augmentat un 66%.
Per reduir-ne el nombre, proposa eliminar els incentius fiscals que les fan atractives.

El ministre ha explicat que es revisaran les fórmulesla forma i els elements sobre els quals es calculen les penalitzacions que s'apliquen a la quantia de la pensió quan un treballador es vol jubilar abans i de forma voluntària. Segons el ministeri, aquesta deducció és, en teoria, del 8%, però diu que, en realitat, és inferior sobretot quan s'aplica a les bases de cotització més elevades.
Escrivà considera que "hi ha marge de revisió per desincentivar". 

 

 Jubilar-se quan toca o millor més tard

Un altre dels objectius de la revisió és acostar la mitjana d'edat real de les jubilacions a l'edat legal. Per això el govern vol millorar els incentius als que endarrereixin l'edat de jubilació i fer-ne més difusió.
Per cada any que s'endarrereixi l'edat de jubilació, segons el ministre Escrivà, es resol un 25% del problema entre la despesa actual i la futura, una despesa que, segons calculs de l'AIReF, estarà al voltant del 13,5% del PIB l'any 2048. 
 

El ministre d'Inclusió i Seguretat Social (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

 

Pla de pensions d'empresa contra el privat

El govern vol fomentar els plans de pensions col·lectius o d'empresa en detriment dels privats, .que solen donar menys rendibilitat i són més cars per als clients que volen complementar la pensió pública. I diu que, per fer-ho, s'han de traslladar els incentius fiscals. És a dir, que desgravin més els plans col·lectius que els plans privats.

"Estem disposat a reduir la fiscalitat favorable actual del plans individuals cap a plans d'ocupació, procedents de la negociació col·lectiva, que és on veiem que es poden generar pensions sobre la part dels ciutadans que tenen, per la seva disposició de rendes, més necessitat de complementar-les i fer-ho amb productes molt més barats i que generen rendibilitats més altes."

Escrivá ha defensat que els plans que s'acorden en la negociació col·lectiva amb aportacions d'empresa i treballadors funcionen amb èxit al País Basc.

El ministre ha anunciat que des de la Seguretat Social ja s'està treballant amb el ministeri d'Hisenda per "traslladar els avantatges fiscals" d'uns plans als altres i també per a les rendes més baixes.

Especial interactiu: present i futur de les pensions
 

Garantir el poder adquisitiu de les pensions

Escrivà ha insistit en la necessitat de garantir el poder adquisitiu de les pensions i de comprometre's tant si es fa a través d'un referent anual com si es busca una altra fórmula. 

El ministre ha proposat tornar al marc legislatiu previ a la reforma del 2013. Escrivà ha considerat que el document de la legislatura passada que no es va aprovar per la convocatòria d'eleccions és un bon punt de partida per a la reforma.

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut