El govern espanyol recorre el toc de queda de Castella i Lleó a les 8 del vespre

L'executiu espanyol considera que "infringeix nítidament" la limitació de mobilitat establerta per l'estat d'alarma

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha recorregut l'acord de la Junta de Castella i Lleó que avançava el toc de queda nocturn a les 20.00 del vespre.

La nova limitació de mobilitat ja s'ha publicat en el diari oficial de la Comunitat i, aquest dissabte, la policia ha fet controls pels carrers de ciutats com Salamanca o Valladolid per alertar de la nova restricció de mobilitat.

L'executiu de Pedro Sánchez ha sol·licitat a l'Advocacia General de l'Estat que interposi un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Suprem.

Consideren que aquesta nova regulació pactada a Castella i Lleó vulnera el reial decret 926/2000 que, en declarar l'estat d'alarma, va determinar expressament que la limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn ha de començar entre les 22.00 i les 00.00.

La Policia Municipal de Valladolid controla el tancament de bars i restaurants a les vuit del vespre
La Policia Municipal de Valladolid controla el tancament de bars i restaurants a les vuit del vespre (EFE/NACHO GALLEGO)

En aquest sentit, l'avançament del toc de queda "infringeix nítidament" aquesta regulació, argumenta el govern espanyol, i és una "restricció d'un dret fonamental que no està emparat per l'instrument jurídic de l'estat d'alarma".

A l'estat d'alarma, s'hi referia aquest dissabte el ministre de Sanitat, Salvador Illa, preguntat sobre la voluntat de diferents comunitats d'augmentar les restriccions per doblegar la tercera corba.

Mentre Illa descartava el confinament domiciliari, obria la porta a avançar el toc de queda fixat fins ara, una possibilitat subjecta a l'acord de totes les comunitats. "Si s'ha de revisar la franja horària, ho farem parlant amb tothom", assegurava.

"Seguirem escoltant les comunitats autònomes, i en el marc de la interterritorial es plantejarà si s'han d'articular noves mesures, sempre amb les màximes garanties jurídiques si afecten drets fonamentals", va dir Illa des de la Delegació del Govern a Barcelona.

El País Basc i Andalusia també han sol·licitat al govern espanyol avançar el toc de queda, tot i que no l'han implantat, tal com ha fet Castella i Lleó.


Acusacions del PP "d'obstaculitzar"

Per la seva banda, la Junta de Castella i Lleó ja ha lamentat que el govern espanyol intenti obstaculitzar una mesura que només mira, assegura, de "salvar vides". El seu president, Alfonso Fernández Mañueco, ha dit que seguirà prenent mesures per "per protegir la vida".

Se n'ha fet ressò també el president del Partit Popular, Pablo Casado, que amb una piulada ha acusat Sánchez "d'atacar les autonomies governades pel PP en comptes de donar la cara i fer alguna cosa eficaç contra la tercera onada."

ARXIVAT A:
Coronavirus Toc de queda
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut