Illa descarta el confinament domiciliari però considera avançar el toc de queda

El govern espanyol obre la porta a canviar l'horari del toc de queda si es consensua amb les comunitats i s'encabeix en l'estat d'alarma

RedaccióActualitzat

El govern espanyol descarta el confinament domiciliari per frenar l'auge de contagis. "Vam doblegar la segona onada sense el confinament domiciliari", ha assegurat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa aquest dissabte.

Per contra, Illa ha obert la porta a avançar el toc de queda a les 8 del vespre si es consensua amb totes les autonomies, com han demanat comunitats com Castella i Lleó i Andalusia. Aquesta última també ha sol·licitat poder decretar confinament domiciliari en llocs i moments puntuals.

Illa ha assegurat que totes les mesures "s'han d'aplicar amb l'adequada cobertura legal", i s'ha remès a l'estat d'alarma vigent fins al maig per encabir-hi les restriccions.

"Seguirem escoltant les comunitats autònomes, i en el marc de la interterritorial es plantejarà si s'han d'articular noves mesures, sempre amb les màximes garanties jurídiques si afecten drets fonamentals."

El president andalús, Juanma Moreno, demanava poder aplicar confinament domiciliari en 91 municipis, els que tenen la taxa d'incidència dels últims 14 dies per sobre dels 1.000 casos per cada 100.000 habitants.

Per la seva banda, la Junta de Castella i Lleó ha publicat aquest dissabte al seu butlletí oficial l'avançament del toc de queda de les deu de la nit a les vuit del vespre.

Una terrassa a la plaça major d'Astorga, a Lleó
Una terrassa a la plaça major d'Astorga, a Lleó (EFE/ J.Casares)

Illa ha insistit que el decret d'alarma permet la restricció de mobilitat nocturna, i que si s'ha de revisar la franja horària caldria parlar amb totes les comunitats.

Altres restriccions que endureix Andalusia són el tancament perimetral de les vuit províncies, més restriccions de mobilitat i la limitació a quatre persones en les reunions socials. També tanca l'hostaleria i el comerç a les sis de la tarda.

Contagis a l'alça

Des que va començar el 2021, a Espanya han mort 2.500 persones amb coronavirus. La incidència del virus està disparada, i s'ha duplicat des de l'1 de gener, amb més de 300.000 nous contagis i 2.477 morts en només 15 dies.

"Som a la tercera onada, les xifres són molt preocupants", ha assegurat Illa

A Catalunya, les xifres de la Covid-19 en les últimes hores mostren que continuen augmentant la majoria d'indicadors. El risc de brot s'enfila fins als 777 punts. La velocitat de reproducció de la malaltia també puja lleugerament i ara és d'1,38.

El nombre d'ingressats baixa lleugerament, amb 2.497 persones als hospitals. Sí que augmenten, però, el nombre de malalts que es troben a l'UCI, que ara ja és de 525 persones. En les últimes hores s'han contagiat més de 4.400 persones i 64 han mort.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salvador IllaCovid-19Confinament Toc de queda
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut