El toc de queda s'avança a les 8 del vespre a Andalusia i Castella i Lleó per l'evolució de les dades de la Covid (EFE/Salas)
El toc de queda s'avança a les 8 del vespre a Andalusia i Castella i Lleó per l'evolució de les dades de la Covid (EFE/Salas)
Madrid

Andalusia i Castella i Lleó volen avançar el toc de queda a les 8 i Madrid endureix mesures

L'Aragó avança el toc de queda a les 10 i Madrid, a les 11 de la nit, i es decreten confinaments perimetrals a províncies i municipis

Actualitzat

L'evolució de les dades de la Covid-19 ha fet replantejar les mesures de restricció a diverses comunitats autòmes. Andalusia i Castella i Lleó demanaran poder avançar el toc de queda a les 8 del vespre.

El president andalús, Juanma Moreno, ha decretat el confinament perimetral de les vuit províncies andaluses, un confinament que ja estava vigent abans de les festes de Nadal.

Els comerços i els establiments d'hostaleria hauran de tancar a les 18 hores i les reunions i trobades no podran superar les quatre persones. A més, s'ha acordat el tancament perimetral de 219 municipis amb una incidència de més de 500 casos. A gairebé un centenar de localitats on la Covid té una incidència superior als 1.000 casos, es tancaran bars i comerços no essencials.

A més, demanen al govern espanyol autorització per decretar confinament domiciliari en llocs i moments puntuals:

 

 

Aquestes restriccions entraran en vigor a partir de la mitjanit de dissabte.

Castella i Lleó avançarà el toc de queda a les 8

A la comunitat de Castella i Lleó, el toc de queda encara s'ha avançat més, a les 8 del vespre. El vicepresident de la Junta, Francisco Igea, ha qualificat la situació d'"extrema gravetat". Per això s'han pres més mesures, que inclouen també el confinament provincial i la limitació a un màxim de 4 persones de les reunions a les cases. També es redueix l'aforament als llocs de culte a un terç i a 25 persones màxim.

 

 

Es vol mirar de pal·liar unes xifres de contagi en aquest tercera onada de Covid que, segons ha dit Igea, "pugen com una paret" als gràfics, de forma semblant a la del març passat.

A Madrid, toc de queda a les 11 de la nit

El govern de la Comunitat de Madrid ha anunciat aquest divendres l'enduriment de les restriccions pel control de la Covid a causa de la situació epidemiològica. S'ha decidit avançar el toc de queda de la mitjanit a les 23.00 i es demana que als domicilis hi hagi només persones convivents.

El viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, ha anunciat el tancament de l'hostaleria una hora abans, a les 10 de la nit.

Aquestes mesures entraran en vigor dilluns a tota la comunitat i es preveu que durin 14 dies, moment en què es tornaran a avaluar la situació i les mesures.


Canvi de criteri

Aquestes restriccions obeeixen a un canvi de criteris que la Comunitat de Madrid aplica a partir d'ara. La decisió no es prendrà en funció que se superi el llindar dels 400 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies, sinó que el límit el marcarà la mitjana de la incidència del virus a la regió.

Aquest llindar, segons ha explicat la directora general de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, Elena Andradas, ha fet que s'ampliessin les restriccions a 6 àrees bàsiques de salut més i 5 municipis a partir de dilluns.

 

 

Fins ara, hi havia 41 àrees de salut i 14 localitats afectades. Ara passen a ser 47 àrees bàsiques i 19 localitats. En aquestes zones, hi viuen més de 1.367.000 madrilenys, el 20% de la població de la Comunitat de Madrid, i s'hi concentra el 25% dels contagis per coronavirus de la regió.

Andradas ha explicat que aquests criteris s'aniran adaptant segons l'evolució de la pandèmia. Com s'ha fet des del setembre, el criteri anterior del llindar de casos per cada 100.000 habitants en 14 dies ha passat dels 1.000 als 400 vigents fins ara.

Ara, segons Andradas, "farà falta un creixement significatiu dels casos" per situar la taxa a 14 dies per sobre de la mitjana regional i que els casos "no estiguin associats a grups o col·lectius específics".

 

Les capitals de l'Aragó, confinades

A l'Aragó, les tres capitals de província -Saragossa, Osca i Terol- queden confinades perimetralment a partir d'aquest dissabte, així com 6 municipis més de la comunitat autònoma. La consellera de Sanitat, Sira Repollés, ha anunciat l'enduriment de les restriccions per l'evolució de la pandèmia, que en 15 dies ha duplicat la incidència setmanal.

També s'ha decidit avançar una hora el toc de queda, a les 10 de la nit i el tancament dels establiments comercials no essencials a les 6 de la tarda de divendres a diumenge, amb control per evitar aglomeracions. També es redueixen les reunions a un màxim de 4 persones, tant en l'àmbit públic com en el privat.

 

Els municipis confinats són, a més de Saragossa, Osca i Terol, Alcanyís, Calataiud, Cuarte de Huerva, Ejea de los Caballeros, Tarassona i Utebo, que representen 860.000 habitants. 2 de cada 3 tindran la seva mobilitat limitada.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Comunitat de Madrid
Anar al contingut