Madrid

El govern espanyol i la Comissió Europea recomanen no viatjar a Mèxic

La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ha recomanat no viatjar a Mèxic i posposar els viatges previstos en aquest país si no existeix "una causa professional o una raó major" per fer aquest desplaçament. En aquest mateix sentit, s'ha pronunciat la Comissió Europea, que ha recomanat no viatjar als països situats en l'origen del brot, especialment Mèxic, encara que no ha inclòs Espanya, tot i el cas confirmat. La ministra de Sanitat ha dit que a Espanya la situació està "controlada" i hi ha insistit el secretari d'Estat per a la Unió Europea, Diego López Garrido, qui ha descartat que Espanya prengui mesures per impedir la circulació de persones dins la Unió.

Actualitzat
La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, ha assegurat que la situació en relació amb la grip porcina "no és d'emergència" a Espanya, perquè està "controlada", i ha reiterat que els casos detectats encara no estan confirmats, és a dir, estan "en observació".

A més, Jiménez ha explicat que s'ha activat un protocol d'actuació per als viatgers i els avions d'anada o tornada entre Mèxic i l'estat espanyol. Entre les mesures preventives recomanades per Sanitat als viatgers a les zones afectades hi ha extremar la higiene personal rentant-se freqüentment les mans amb aigua i sabó. Altres recomanacions són tapar-se la boca o tossir i esternudar amb un mocador.

El Ministeri de Sanitat també ha alertat als viatgers que tornin de Mèxic que mirin l'evolució de la seva salut durant 10 dies. En cas de febre, tos o dificultats respiratòries, demana que la persona contacti amb els serveis sanitaris de la seva comunitat autònoma i informi del seu viatge i de la data de tornada.

Els avions que es dirigeixin a Mèxic des de l'estat espanyol hauran de disposar de guants, caretes i bates arran del brot de grip porcina. De la mateixa manera, les companyies amb vols provinents de les àrees afectades hauran de separar i aïllar aquells passatgers que tinguin febre, malestar general i dificultats respiratòries. Seran atesos per un sol tripulant, proveït de mesures de protecció personal. El Ministeri de Sanitat ha fet una reunió d'urgència de la Comissió de Sanitat Pública per coordinar mesures autonòmiques davant del brot de grip porcina.

Si s'arribés a declarar algun cas de grip porcina entre els viatgers
procedents de les zones afectades, el comandant de l'avió tindria l'obligació d'informar-ne a la torre de control, que de forma immediata s'hauria de posar en contacte amb el personal del Ministeri de Sanitat a l'aeroport. Totes aquestes mesures les ha activat AENA en el marc d'un protocol davant de situacions de risc relacionades amb la grip, recomanat pel Ministeri de Sanitat.

Descarten impedir la mobilitat dins la Unió Europea

En la mateixa línia que la ministra de Sanitat i Política Social s'ha expressat aquest dilluns a la tarda el secretari d'Estat per a la Unió Europea, Diego López Garrido, qui ha insistit en què hi ha un "control exhaustiu" i ha negat que Espanya prengui mesures per "obstaculitzar o impedir els desplaçaments de persones dins la Unió Europea". López Garrido ho ha justificat amb l'argument que el primer cas detectat a Espanya, que és també el primer a Europa, no és greu i té una evolució positiva. Per això, creu que una mesura d'aquest tipus no és necessària i ha afegit també que cap estat membre l'ha sol·licitat.
Anar al contingut