Els parcs infantils continuaran buits, encara que els nens puguin sortir

El govern espanyol permetrà als menors de 14 anys sortir per acompanyar adults en activitats permeses

Es permetrà una desescalada de mesures "diferent" a "cada territori", en funció de "l'evidencia científica i el seguiment epidemiològic"

RedaccióActualitzat

Els nens de fins a 14 anys d'edat podran sortir de casa, a partir del 27 d'abril, per acompanyar els adults amb qui conviuen, per fer les activitats permeses dins de l'estat d'alarma.

Així ho estableix la proposta de tercera pròrroga de l'estat d'alarma aprovada aquest dimarts pel consell de ministres, que aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, portarà al Congrés dels Diputats perquè hi doni el suport necessari perquè entri en vigor.

La concreció oficial de l'edat màxima dels menors que podran sortir de casa l'ha confirmada la ministra portaveu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, habitual dels dimarts. 

Fins ara, es permetia que un menor acompanyés un adult a fer encàrrecs només per evitar que s'hagués de quedar sol a casa, com passa amb les famílies monoparentals, o en casos com els infants amb autisme.

En el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del 18 de març es va permetre que un adult sortís acompanyat per causa justificada: 

"Durant la vigència de l'estat d'alarma les persones únicament podran circular per les vies o espais d'ús públic per a la realització de les següents activitats, que s'hauran de fer individualment, tret que s'acompanyi persones amb discapacitat, menors, gent gran, o per altra causa justificada." 

Caldrà veure el detall del text que es porti al Congrés per saber exactament com queda la restricció en el cas dels menors.

El canvi afectarà els 6,82 milions de criatures de fins a 14 anys que hi ha a tot l'Estat, segons dades de l'INE de l'1 de gener.
 

Els parcs infantils continuaran buits, encara que els nens puguin sortir (EFE/Carlos de Saá)


Montero ha reconegut que el canvi introduït en l'estat d'alarma "és un alleujament parcial, però la prioritat és que no hi hagi cap retrocés en la lluita contra el coronavirus". I ha remarcat que és una decisió "adoptada seguint les recomanacions d'experts i fent la ponderació del risc i el benefici".

En aquest sentit, ha defensat que la majoria de nens han estat a casa seva durant les cinc últimes setmanes i que, per tant, la probabilitat que estiguin contagiats o que transmetin la Covid-19 "és molt baixa".

Montero, de tota manera, i malgrat repetir que els nens només poden sortir per acompanyar els adults en les activitats que estan permeses, ha introduït la possibilitat d'una certa màniga ampla quan ha comentat que "el temps no està fixat" i ha afegit:

"Ningú mesura amb un cronòmetre el temps que es triga a comprar el pa o a comprar el diari"


Preguntada sobre la sortida de casa dels menors de més edat, d'entre 14 i 18 anys, la ministra ha donat per fet que ja poden fer-ho, perquè ha respost que "un menor de 14 a 18 anys ja venia fent aquestes activitats com comprar el pa o llençar les escombraries i les podrà seguir fent".
 

Crítiques a la proposta de sortida de menors

El plantejament del govern espanyol ha rebut crítiques pel fet que se'ls deixi anar a un supermercat o a un banc, però no fer una passejada petita prop de casa.

L'Associació Espanyola de Pediatria ha mostrat el "desacord total" amb la mesura. Els pediatres al·leguen que supermercats o farmàcies "no són els llocs més adequats" per anar-hi amb menors de 14 anys i defensen l'objecitu d'alleujar el confinament ha de ser que l'infant "pugui prendre l'aire i/o permetre-li una passejada" en un entorn "pròxim i controlat" que li suposi "benestar físic i emocional" després de 6 setmanes de confinament. 


Entre els polítics, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha considerat que l'opció de passejar seria molt més convenient:

Niños y niñas tienen que poder salir, con toda la prudencia, sin ir al parque ni tocar nada. Por ello, mejor un breve paseo cerca de casa, más que ir al supermercado o al banco. Es urgente aclarar esto en la reunión técnica de esta tarde @desdelamoncloa

— Ada Colau (@AdaColau) April 21, 2020


També la consellera de Salut, Alba Vergés, ha criticat que no es parli de deixar prendre l'aire als més petits, sinó que es posi "més gent i tensió" a les botigues: 

"Nosaltres vam dir que era per poder caminar, no per omplir els nostres establiments, no per posar-hi més gent i tensió."

I el president de la Generalitat, Quim Torra, ho ha considerat "absurd". 

Tant el president del PP, Pablo Casado, com la de Ciutadans, Inés Arrimadas, han reclamat igualment que es deixi passejar les criatures: 

 

 

La queixa ha estat un dels temes més comentats a Twitter, amb l'etiqueta #NiñosEnLaCalleYa.

 

"No estem relaxant el confinament"

La ministra Montero també s'ha referit, a preguntes de la premsa, a la sortida al carrer de la gent gran. Ha recordat que les persones grans ja poden sortir de casa per fer les activitats permeses dins de l'estat d'alarma, però que cal tenir present que "són més vulnerables a aquesta malaltia" i que per això "sempre hem recomanat que redueixin els contactes".

Montero han tancat l'explicació sobre les condicions de sortida de casa dels menors remarcant que "no estem relaxant les mesures de confinament" i que "els menors han de complir les recomanacions i els adults han de vetllar" perquè ho facin, com ara mantenir la distància social.


Una guia per resoldre dubtes

Preguntada més d'una vegada per detalls concrets de les condicions de sortida dels nens, com l'ús de les mascaretes, Montero ha avançat que aviat el govern espanyol farà pública una guia que resoldrà tots els dubtes que les famílies puguin tenir.

Uns minuts abans de la compareixença de Montero, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ja havia avançat, durant una entrevista a La Sexta, que podrien sortir de casa els menors de 14 anys.
 

Una nena mira un vídeo en una tablet (EFE/Jordi Ferrer)

 

Aquest matí, en canvi, durant una entrevista a Televisió Espanyola, la ministra d'Educació, Isabel Celaá, havia dit que podrien sortir de casa els nens de fins a 12 anys, amb l'argument que és l'edat que la llei estableix que han d'anar acompanyats. Celaá ha parlat de fer "passejades curtes".

Ja fa dies que la possible sortida de casa dels infants és una de les qüestions més comentades. Diverses veus han demanat que els nens i nenes puguin sortir una estona de casa, després de més de cinc setmanes de confinament. Celaá ha valorat que és una "bona notícia", que els menors puguin començar a sortir.

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu del govern espanyol també ha explicat que, més enllà del cas concret dels menors, "seguirem informant de noves activitats que es permetin, ja siguin sectorials o per àmbits territorials".


Desescalament amb diferències territorials

I és que, precisament, l'altra novetat que incorpora la tercera pròrroga de l'estat d'alarma és la introducció de la possibilitat que el desescalament es faci de manera diferenciada a les diferents comunitats autònomes.

"Es permet un procés de desescalada que pot ser diferent en funció de l'evidencia científica i el seguiment epidemiològic de cada territori"


D'altra banda, tal com havia avançat Celaá, el consell de ministres d'aquest dimarts no ha tractat la qüestió específica relativa a les persones grans.

La ministra d'Educació, en qualsevol cas, ha confiat que, quan acabi l'estat d'alarma, el 9 de maig, la situació sera "molt millor" que l'actual:

"Tenim fonamentades esperances de poder fer una desescalada prudent i cautelosa"


Durant l'entrevista, Celaá també ha volgut enviar un "missatge d'ànim" a les famílies, que ha dit que són la "xarxa de defensa i sosteniment dels estudiants" en condicions, d'"autèntic heroisme".
 

Un pla diferent del de la Generalitat

Sigui com sigui, el pla del govern espanyol sembla sensiblement diferent del que havia anunciat la Generalitat.

Segons aquest pla, que necessitava l'aprovació de La Moncloa, els infants de 0 a 16 anys hauran de sortir acompanyats d'un adult, i els adolescents de 16 a 18 anys ho podran fer sols, però sota la responsabilitat d'un adult, pare, tutor o guardador.
 

A més, la Generalitat també establia franges horàries de dues hores, en funció de l'edat, per poder sortir, sempre seguint les següents mesures:

  • Abans de sortir cal prendre's la temperatura i assegurar-se que no es té cap símptoma.
  • Es permeten trobades casuals al carrer durant 10 minuts un màxim de dues unitats familiars o d'un mateix domicili i amb una distància de dos metres.
  • No es permeten les trobades organitzades.
  • S'ha de sortir prop de casa, al barri o poble.
  • A partir dels 3 anys els infants han de portar mascareta, si pot ser, adaptada a la seva edat; s'aconsella la fabricació domèstica.
  • No cal dur guants, però sí que cal molta higiene de mans.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus MenorsEstat d'alarma
Anar al contingut