Nens amb mascareta pel carrer en una imatge a l'inici del decret d'alarma (EFE/Javier Belver)

El pla per deixar sortir els nens al carrer: dues hores al dia i per franges d'edat

La mesura s'aplicarà només si el govern espanyol, que de moment no hi vol posar data, ho accepta, i si no hi ha cap rebrot del virus

Actualitzat

Els nens i nenes podrien sortir al carrer el pròxim cap de setmana. Aquesta és la voluntat de la Generalitat, que aquest dissabte ha aprovat el pla per relaxar el confinament dels menors, tancats a casa des del 13 març.

La idea és que puguin sortir dues hores al dia i per franges d'edat: els que tenen menys de sis anys ho farien al matí, i, els més grans, a la tarda. Sempre a prop de casa i sense anar al parc.

Aquesta mesura s'aplicaria només si el govern espanyol ho accepta i si no hi ha cap rebrot del virus.
 

Reunió del comitè tècnic de Protecció Civil de Catalunya, Procicat

Sortides per franges d'edat i horàries

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha detallat les principals condicions amb les quals els menors de 0 a 18 anys podran sortir de casa. 

Els infants de 0 a 16 anys hauran de sortir acompanyats d'un adult, i els adolescents de 16 a 18 anys ho podran fer sols, però sota la responsabilitat d'un adult, pare, tutor o guardador.

Les sortides es dividiran en franges horàries i d'edat:

- Entre les 12 i les 2 del migdia podran sortir de casa els menors d'entre 0 i 6 anys

- De les 4 a les 6 de la tarda, els d'entre 6 i 16 anys

- De les 6 a les 8 del vespre, els de 16 a 18 anys

Les famílies que tinguin més d'un menor en franges d'edat diferents, podran sortir tots en un dels horaris. 
 

On es podrà i no es podrà anar?

Segons el conseller Buch, es podrà anar als jardins i parcs públics, però no als parcs infantils o lúdics o de manteniment físic. Es recomana fer servir l'escala en comptes de l'ascensor per entrar i sortir de casa. I caldrà portar la declaració autoresponsable a sobre.

No es pot utilitzar el vehicle particular ni el transport públic per fer aquestes sortides. No es poden consumir begudes ni menjar fora de casa i els infants no poden entrar als comerços per evitar aglomeracions.


Mesures higièniques i de distanciament

La consellera de Sanitat, Alba Vergés, ha destacat la gran importància d'observar les mesures d'higiene i distanciament per evitar contagis en aquestes sortides:

  • Abans de sortir cal prendre's la temperatura i assegurar-se que no es té cap símptoma.
  • Es permeten trobades casuals al carrer durant 10 minuts un màxim de dues unitats familiars o d'un mateix domicili i amb una distància de dos metres.
  • No es permeten les trobades organitzades.
  • S'ha de sortir prop de casa, al barri o poble.
  • A partir dels 3 anys els infants han de portar mascareta, si pot ser, adaptada a la seva edat; s'aconsella la fabricació domèstica.
  • No cal dur guants, però sí que cal molta higiene de mans.

 

Quan es podrà sortir?

Sobre quan podrà sortir la canalla, la consellera de Sanitat, Alba Vergés, ha dit que cal que es donin les condicions sanitàries que no suposin un risc. Per això es calcula la setmana que ve, quan hauran passat entre 10 i 14 dies del pic de l'epidèmia a Catalunya. 

La consellera de Sanitat, Alba Vergés, en la compareixença d'aquest dissabte (CCMA)

La consellera Vergés ha explicat que les mesures d'aquest pla han de ser progressives, flexibles i adaptades a les diferents realitats del territori. I ha alertat que en qualsevol moment es poden revertir en cas de rebrot.

"Les condicions poden ser progressives, però també reversibles si es dona una situació pitjor. Estem en una mirada llarga, de moltes setmanes vista. No és el mateix viure a l'Àrea Metropolitana que en un poble petit. Hem proposat un pla genèric, amb une regles comunes bàsiques. Cada municipi sap com es viu a cada zona i dins aquest marc genèric cada municipi podria adaptar-se a la seva realitat."

El pla, segons han defensat els consellers, és una necessitat justificada per vetllar per la salut física i emocional dels menors.


Pla sense data del govern espanyol

El govern espanyol no vol posar data a una possible desescalada del confinament de la canalla, tot i que també estudia diverses opcions sobre com s'hauria de fer. Per l'executiu de Pedro Sánchez, però, els nens només podran trepitjar el carrer quan el nombre de nous contagis s'hagi reduït prou perquè no hi hagi un rebrot de la pàndemia. Una estratègia que xoca amb la que volen aplicar a Catalunya i algunes autonomies.

El director del Centre d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha dit aquest dissabte que les mesures es poden anar adaptant, sense perdre tot el que s'ha guanyat amb el confinament.

"No es poden aixecar d'un dia per l'altre les mesures de control desplegades. S'han de prorrogar, però es poden anar adaptant. No podem tirar per terra tot l'esforç de més d'un mes. Podem anar modificant les coses per tornar a la situació més o menys normal. L'últim decret ja permet sortir a comprar amb els nens." 

El president de la Generalitat, Quim Torra, portarà el pla a la conferència de presidents autonòmics amb el president Pedro Sánchez.

Els nens i nenes fa més d'un mes que estan confinats a casa (EFE/Jordi Ferrer)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaMenors
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut