El govern espanyol abaixarà l'IVA de la llum del 21 al 10% aquest dijous

La reducció de l'IVA, que durarà fins a final d'any, arriba en plena polèmica per la pujada dels preus de l'electricitat i després dels canvis en la factura de la llum

Actualitzat

El govern espanyol aprovarà dijous una baixada de l'IVA de la llum del 21 al 10% fins a finals d'any, en el Consell de Ministres extraordinari que hi ha convocat. Aquesta mesura s'aprovarà a proposta d'Unides Podem, i serà efectiva per als consumidors domèstics que tinguin contractada una potència de fins a 10 quilowatts. Però en el cas de famílies vulnerables, la rebaixa serà independent de la potència contractada. 

A més, també se suspèn l'impost del 7% sobre la producció elèctrica durant el tercer trimestre d'aquest any. 

Amb aquesta rebaixa, Espanya s'equipara a països com Itàlia o Grècia, que apliquen a l'electricitat tipus reduïts d'IVA del 10 i el 6% respectivament.

La reducció al 10% s'aplicarà sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista de l'electricitat estigui per damunt dels 45 euros MWh.

 

El preu, disparat

Des que va entrar en vigor la nova factura de la llum, molts consumidors han intentat fer rentadores en horari vall perquè els sortís més barat. Però tot i això, segons l'associació de consumidors FACUA, en les tres primeres setmanes de juny la factura s'ha encarit un 46 i mig per cent en comparació amb el mateix període de l'any passat a causa de l'elevat preu de la generació de l'energia. 

El govern espanyol fa setmanes que estudia mesures per intentar alleugerir aquesta factura dels consumidors. La vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ho havia avançat.

"Som sensibles a les mesures conjunturals, i per aquest motiu, juntament amb una reforma seriosa de la fiscalitat energètica, no és descartable que en una situació tensa com aquesta haguem de tornar a fer el que ja vam fer en el seu moment: la suspensió d'algun dels elements fiscals amb caràcter excepcional i provisional però buscant facilitar als consumidors fer front a una factura que no és imputable a un increment real dels costos."

El ministre de Consum, Alberto Garzón, també ho va apuntar, assegurant que el "mercat de futurs" energètic està avisant que hi haurà "setmanes i mesos complicats" per a tots els països, en què els preus de la llum seguiran augmentant.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut