El president electe nord-americà, Donald Trump, en un acte de la gira d'agraïment a Cincinnati
Ohio

El general retirat James Mattis, conegut com "el Gos Boig", serà el nou secretari de Defensa nord-americà

James Mattis ha mantingut una posició molt dura contra l'acord amb l'Iran i demana que s'intensifiqui la lluita contra el jihadisme

RedaccióActualitzat

El president electe dels Estats Units, Donald Trump, abandona el seu edifici de Nova York, on ha passat la major part del temps des que va guanyar les eleccions, per iniciar el "Thank You Tour", una gira d'agraïment per alguns dels estats que l'han ajudat a guanyar les eleccions.

En la primera trobada amb els seus votants, a Cincinnati, a l'estat d'Ohio, Trump ha desenterrat l'agenda i la retòrica de la campanya electoral i ha aprofitat per anunciar el nom del nou secretari de Defensa nord-americà. Serà el general retirat James Mattis, a qui popularment s'ha posat el sobrenom de "Gos Boig". Mattis, de 66 anys, és conegut per la seva dura posició pel que fa a l'Iran i al terrorisme jihadista. El general s'ha manifestat en diverses ocasions en contra de l'acord dels EUA amb l'Iran.

La futura administració Trump comptarà almenys amb una desena de generals. A més, perquè Mattis pugui arribar a la Secretaria de Defensa, el Congrés nord-americà li haurà de concedir una dispensa, perquè hi ha una llei que impedeix als militars ocupar aquest càrrec fins a set anys després d'haver deixat l'exèrcit. Mattis es va retirar el 2013.

Reactivar la indústria

En un altre acte de la gira d'agraïment, Donald Trump ha visitat una factoria de l'empresa Carrier a Indianapolis, on ha dit als treballadors que ell ha evitat la seva deslocalització a Mèxic. Carrier va anunciar dimarts que abandonava el seu projecte de portar la factoria a Mèxic gràcies als ajuts de set milions de dòlars que li ha concedit l'estat d'Indiana, governat pel vicepresident de Trump, Mike Pence.

Trump ho ha presentat com una mostra de la voluntat de la seva administració de frenar les deslocalitzacions i reactivar el cinturó industrial del país. El president electe nord-americà ha aprofitat per avisar les empreses que vulguin marxar del país per rebaixar costos que hauran "d'assumir les conseqüències".

Trump també ha anunciat que prepara una rebaixa de l'impost de societats.

Anar al contingut