El tribunal presidit per Manuel Marchena durant les conclusions de les acusacions en el judici del procés

El futur dels presos independentistes, en mans de Marchena

Junqueras, Romeva, Forn, Sànchez i Cuixart tornen al segon grau després que el jutjat de vigilància ha acceptat la petició de la Fiscalia i a l'espera que el Suprem es pronunciï

David MelgarejoActualitzat

Els presos del procés han viscut aquest dimarts un pas enrere important en la seva situació penitenciària, amb la revocació del tercer grau per a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Joaquim Forn, que reculen fins a un segon grau estricte, és a dir, sense el 100.2 que els permetia sortir a treballar o a fer voluntariat.

La decisió no afecta Carme Forcadell --que depèn de la resolució d'un altre jutjat--, ni tampoc Jordi Turull, Josep Rull i Dolors Bassa, perquè els fiscals, en el seu cas, estan de vacances i encara no han presentat recurs.
 

Per ara, la decisió de suspendre el tercer grau mentre valora el fons del recurs l'ha pres el jutjat de vigilància número 5 de Barcelona. Fins ara, aquest jutjat ha avalat els permisos dels presos i també l'aplicació de l'article 100.2. Ara, però, el suspèn a l'espera de resoldre sobre el fons del recurs que aquest mateix dimarts li ha presentat la Fiscalia.

Forn, Cuixart, Junqueras i Romeva a les portes de Lledoners, aquest dimarts (Rubén Cabús)

 

En principi, la suspensió estava prevista per a una etapa posterior, quan el recurs arribés a les portes del Suprem. Avui, però, el ministeri fiscal l'ha demanat a la primera instància que revisarà el tercer grau, amb l'argument que cal més seguretat jurídica quan, del que es tracta, és de revisar una resolució administrativa, perquè la concessió del tercer grau és cosa de la Generalitat. I el jutge ho ha acceptat.

Tot plegat, una anomalia, des del punt de vista de la consellera de Justícia, Ester Capella:

"La pinça Fiscalia-Tribunal Suprem posa en evidència que l'única solució és la solució política. Està en mans del govern de l'estat espanyol i de les forces progressistes de l'estat espanyol. I la solució es diu amnistia."


La Fiscalia també ha presentat el recurs contra el tercer grau de Carme Forcadell, amb petició de suspensió inclosa, però aquest ha anat a parar a un altre jutjat, que encara no ha resolt sobre la mesura cautelar.
 

Els arguments de la Fiscalia

L'argument per recórrer en tots els casos és que les penes imposades als presos són molt elevades, que pràcticament no han fet tractament a presó, que només han estat sis mesos en segon grau i que la Generalitat dona la imatge que està buidant de contingut la pena imposada pel Suprem.

I també que, de les seves declaracions en públic, se'n desprèn un reconeixement dels fets, però no del delicte.

Els fiscals també estudien què fan amb el recurs del tercer grau de Turull, Rull i Bassa. No perquè la casuística sigui diferent, sinó perquè ha coincidit amb les vacances d'alguns fiscals.

 

La sala de Marchena té l'última paraula

Partim de la base que Junqueras, Romeva, Forn, Sànchez i Cuixart passen ja a un segon grau estricte. I que les juntes de tractament de les presons podrien proposar un nou 100.2 per treballar o fer voluntariat.

En el cas de Sànchez, Cuixart i Forn, el Suprem estudia què fer amb el seu 100.2, després de quedar-se amb la competència per revisar l'aplicació d'aquest article del règim penitenciari.

Tots tres tornen al segon grau amb moltes possibilitats que se'ls acabi revocant també el 100.2, encara que sigui nou. La diferència, insistim, és que ells tres ja han complert la quarta part de la condemna, i això donaria opció a un altre escenari.

 

En el cas de Junqueras i Romeva, de nou amb segon grau i que podrien tenir un 100.2 amb més recorregut, perquè la seva revisió no ha arribat al Suprem.

I hi ha presos que encara tenen tercer grau, però amb diferents casuístiques. Forcadell el manté, però, si el jutjat que s'ha de pronunciar el suspèn, ella sí, no tindria opció de 100.2, perquè és l'única a qui el Suprem l'hi ha revocat del tot.

Queden Bassa, Rull i Turull. Tots tres en tercer grau, sense recurs presentat ni suspensió demanada, i sense decisió de la justícia sobre el seu 100.2. Això sí, Bassa el té confirmat per l'Audiència de Girona, però el fiscal vol que el revisi el Suprem.

Tot s'acabarà decidint en qüestió de dies. I amb una conclusió: que sigui tercer grau o sigui 100.2 -o les dues coses alhora- dependrà, en última instància, de la sala del jutge Marchena.

ARXIVAT A:
Judici procésGovern empresonatOriol JunquerasJordi TurullJosep RullJordi SànchezJoaquim FornJordi CuixartCarme ForcadellDolors BassaRaül Romeva
Anar al contingut