Simpatitzants del Front Polisari en un camp de refugiats saharians a Rabuni, Argèlia (EFE/Javier Martín)
Simpatitzants del Front Polisario en un camp de refugiats saharians a Rabuni, Argèlia (EFE/Javier Martín)

El Front Polisario dona per trencat l'alto el foc amb el Marroc i declara l'estat de guerra

El Front Polisario i el Marroc van signar l'alto el foc a la regió del Sàhara Occidental, sota la supervisió de l'ONU, l'any 1991

RedaccióActualitzat

El secretari general del Front Polisario i president de la República Àrab Sahariana, Brahim Ghali, ha anunciat que donen per acabat l'alto el foc amb el Marroc, que estava vigent des de fa 29 anys, i que reprenen la lluita armada després d'un enfrontament a un punt fronterer.

Brahim Ghali ha signat un decret anunciant la fi de l'acord d'alto el foc i acusa el Marroc de trencar la treva.

Soldats saharians patrullen 'zones alliberades' del desert pròximes al mur de separació amb el Marroc (EFE/Javier Martín)
Soldats saharians patrullen "zones alliberades" del desert pròximes al mur de separació amb el Marroc (EFE / Javier Martín)

La declaració de Brahim Ghali s'ha transmès per l'agència de notícies oficial del grup, que també ha informat que soldats del Front Polisario han atacat quatre bases militars i dos punts de vigilància de l'exèrcit marroquí al llarg de diferents punts de la línia fronterera al desert.

El Marroc no ha confirmat cap atac a les seves tropes. El ministeri d'Exteriors marroquí ha dit que les seves tropes treballen per "consolidar l'alto el foc evitant que es repeteixin fets tan greus i inadmissibles que violen l'acord militar i amenacen la seguretat i l'estabilitat regional".

 

 

Soldats de l'exèrcit marroquí amb excavadores van entrar divendres en una zona desmilitaritzada del sud de la frontera amb Mauritània on partidaris del Front Polisario havien col·locat diversos objectes per bloquejar carreteres a la zona de seguretat de Guerguerat des del 21 d'octubre.

Excavadores per desallotjar els obstacles que el Front Polisari va posar a la frontera de Guerguerat, a l'extrem sud del Sàhara Occidental (EFE/Javier Otazu)
Excavadores per desallotjar els obstacles que el Front Polisario va posar a la frontera de Guerguerat, a l'extrem sud del Sàhara Occidental (EFE / Javier Otazu)

La carretera de Guerguerat a Mauritània representa el principal eix terrestre entre el Marroc i la resta d'Àfrica. El Marroc ha dit que ha reobert la circulació en aquesta via. 

El delegat del Front Polisario a les Canàries, Hamdi Mansour, ha confirmat a l'agència EFE que "la guerra ha començat".  Mansour acusa el Marroc d'haver violat l'alto el foc en atacar a un grup de civils que es manifestaven davant un punt fronterer a Guerguerat. El delegat regional assegura que fa temps que el Front Polisari alerta a l'ONU que el Marroc prepara un atac imminent i afegeix que l'organisme internacional no ha fet cas de les seves advertències.

El Ministeri d'Exteriors espanyol ha demanat a l'ONU que garanteixi "el respecte de l'alto el foc" a la zona i diu que La Moncloa ha fet gestions "per apel·lar a la responsabilitat i la contenció". Demana al Marroc i al Front Polisario que reprenguin el procés negociador i avancin "en una situació política, justa i duradora".

 

ARXIVAT A:
MarrocFront PolisarioONUÀfrica
Anar al contingut