Pequín

El dissident xinès Ai Weiwei no és optimista tot i pagar gairebé un milió d'euros per evitar la presó

L'artista i activista xinès Ai Weiwei reconeix, en declaracions a Catalunya Informació, que el seu futur és incert, tot i haver pagat gairebé un milió d'euros per evitar anar a la presó. Aquest pagament és un primer pas per recórrer contra l'acusació d'evasió d'impostos que li fan les autoritats del país.

Actualitzat
Acaba de guanyar temps, però es manté la incertesa del final d'una història que va començar a l'abril, amb la seva detenció durant 81 dies en un lloc secret. Des de llavors, les acusacions de les autoritats cap a l'artista han tingut aquest nom: evasió fiscal.

El límit per pagar almenys una part dels 1,7 milions d'euros que se li reclamen era aquesta mitjanit i, finalment, ha fet el pas d'ingressar-ne més de la meitat. Ho explicava en una entrevista telefònica a Catalunya Informació: He fet aquest pagament com una mena de garantia. D'aquesta manera podem començar el procés legal. Per poder fer-ho, la condició era fer aquest pagament, en primer lloc."

Ai Weiwei, que té prohibit parlar amb la premsa, ha evitat crítiques contundents contra les autoritats, però sí que ha admès que no és gaire optimista: "El procés legal és molt difícil. I està a les seves mans. A la Xina no disposem d'un sistema judicial independent, o sigui que no sé què en sortirà, de tot plegat."

El seu principal objectiu és demostrar que les acusacions són falses, tornar els més de 600.000 euros que els seus seguidors li han fet arribar a través de donacions i poder continuar aixecant la veu quan vulgui i on vulgui contra el que considera injust.

Ai assegura que les autoritats no li han ensenyat cap prova que demostri que va evadir impostos.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut