Els mestres de tot el món, a primera línia de la pandèmia
Un carrer comercial de Sao Paulo, al Brasil, aquest divendres (Reuters)

"El coronavirus es continua propagant": l'OMS alerta d'una "fase nova i perillosa"

Aquest dijous hi ha hagut 150.000 casos nous a tot el món, un nou rècord des que va començar la pandèmia de Covid-19

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha alertat aquest divendres que la pandèmia de Covid-19 s'està accelerant perillosament, sobretot a Amèrica i al sud-est asiàtic.

Per això el seu secretari general, l'etíop Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat des de Ginebra als governs i als ciutadans d'arreu del món que no abaixin la guàrdia:

"El món està en una fase nova i perillosa. Molta gent està comprensiblement cansada d'estar-se a casa. Els països estan comprensiblement ansiosos per obrir la societat i l'economia. Però el virus es continua propagant ràpidament."


L'OMS llança aquesta advertència precisament quan Espanya i altres països europeus s'estan desconfinant ràpidament i els seus ciutadans es preparen per a les vacances, en molts casos a l'estranger.

 

Passatgers fent cua per volar a Washington, als EUA, aquest divendres a l'aeroport d'Istanbul (Reuters)

Rècord: 150.000 positius en un dia

Aquest dijous hi ha hagut gairebé 150.000 positius nous per coronavirus al món, la meitat dels quals al continent americà.

De fet, és el màxim nombre de contagis que s'han registrat en un sol dia des que va començar la pandèmia, de manera que aquesta continua estenent-se a bon ritme, ja amb gairebé 8.700.000 casos al món.

Fins fa un mes, gairebé cap dia aquesta xifra havia superat les 100.000 persones, però des de llavors no ha parat de pujar dia rere dia.

Les xifres de morts, estabilitzades

Les xifres de mortalitat diàries, en canvi, fa un mes i mig que s'han estabilitzat entre els 3.000 i els 5.000 morts cada dia, tot i que amb alts i baixos importants.

El total de víctimes mortals, mentrestant, s'acosta al mig milió: aquest divendres, les principals webs que registren les xifres en comptabilitzen més de 460.000.

Distància, mascareta, rentar mans

Per tot això, Adhanom ha insistit a no deixar de seguir les recomanacions que ja s'han convertit en un mantra per al gruix d'habitants del planeta:

"Fem una crida a tots els països i a totes les persones a exercir una vigilància extrema. Continueu mantenint les distàncies, quedeu-vos a casa si us sentiu malalts, continueu tapant-vos el nas i la boca quan tossiu, porteu mascareta quan faci falta, no deixeu de rentar-vos les mans."

 

El coronavirus es continua propagant
El secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, aquest divendres a Ginebra


I el responsable d'urgències sanitàries de l'OMS, Michael Ryan, ha remarcat que el virus continua movent-se ràpidament entre els continents, en viatges d'anada i tornada:

"Molts virus que s'han detectat a Nova York eren d'origen europeu. I el Japó ha «reimportat» casos des d'Europa."


Ryan ha aprofitat per elogiar Alemanya, la Xina i Corea del Sud per com estan gestionant la pandèmia als seus territoris.

ARXIVAT A:
Coronavirus OMS
Anar al contingut