Barcelona

El Consell per a la Transició Nacional recomana combinar la legislació catalana i l'espanyola per tirar endavant la consulta

Els experts asseguren que és jurídicament possible i aconsellen que la pregunta sigui clara i neutral. El primer informe del grup recorda que hi ha dates vetades, com per exemple els períodes electorals o altres amb càrrega simbòlica, com els dies pròxims a l'Onze de setembre.

RedaccióActualitzat
El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CANT) ha entregat el seu primer informe al president de la Generalitat. El consell que presideix Carles Viver i Pi-Sunyer ha conclòs que la consulta sobiranista és jurídicament possible. L'informe té 200 pàgines, i entre altres conclusions recomana que la pregunta sigui clara i neutra. En aquest sentit, aconsella que es pugui respondre amb un "sí" o "no" a la possible independència de Catalunya respecte d'Espanya i que s'obviï qualsevol altra fórmula, com la federal.

 Sobre les vies per convocar la consulta, els experts donen prioritat a la convocatòria a partir d'un acord amb l'Estat o bé sota l'empara d'una llei catalana de consultes, però, en el cas que el govern espanyol bloquegés totes aquestes fórmules, els experts proposen unes eleccions plebiscitàries a Catalunya.

Una altra de les vies alternatives que el CANT no descarta és la declaració unilateral d'independència, però només com a últim recurs si l'Estat impedeix per totes les vies legals la celebració d'una consulta d'autodeterminació, inclosa la impugnació d'unes eleccions plebiscitàries.

Sobre la data, l'informe recorda que hi ha dates vetades, com per exemple els períodes electorals. Tampoc és possible fer la consulta en dates amb càrrega simbòlica, perquè afectaria la neutralitat, i això podria invalidar la consulta en els dies pròxims a la diada de l'Onze de setembre.

El conseller portaveu i de la Presidència, Francesc Homs, ha volgut destacat la legalitat de la consulta i la persistència del govern en el diàleg.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut