Madrid

El Consell General del Poder Judicial es debat entre el trasllat i la suspensió de Garzón

El Consell General del Poder Judicial té ara la pilota sobre la seva teulada. Ha de decidir sobre el futur del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, i els diferents sectors que l'integren es mostren dividits. Els vocals més progressistes intenten que s'autoritzi abans el trasllat de Garzón al Tribunal Penal Internacional perquè no se'l pugui suspendre, cosa a què es neguen els magistrats més conservadors. Mentrestant, el president de l'òrgan, Carlos Dívar, denuncia pressions.

Actualitzat
El president del CGPJ, Carlos Dívar, no ha aclarit si convocarà aquesta tarda una reunió extraordinària de la Comissió Permanent per debatre i autoritzar el trasllat temporal del jutge Baltasar Garzón al Tribunal Penal Internacional. Alguns vocals progressistes intenten que la trobada se celebri abans que l'òrgan pugui resoldre si suspèn o no el jutge després que el magistrat del Tribunal Suprem Luciano Varela li ha obert judici oral per haver-se declarat competent en la investigació dels crims del franquisme.

Carlos Dívar, però, ha denunciat pressions externes perquè el CGPJ es decanti per una o altra opció i ha lamentat que es tracti de "pertorbar" la tranquil·litat i el funcionament de la justícia.

De moment, qui ja s'ha mostrat a favor del trasllat del magistrat a l'Haia és el Ministeri d'Afers Estrangers. El departament que dirigeix Miguel Ángel Moratinos ha emès un informe favorable al trasllat del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón al Tribunal Penal Internacional, amb seu a l'Haia. Exteriors ha elaborat aquest document per petició del Consell General del Poder Judicial.

El CGPJ ha convocat per aquest divendres un ple extraordinari per decidir si suspèn cautelarment el magistrat de les seves funcions.
Anar al contingut