"El Chapo" Guzmán, condemnat a cadena perpètua
"El Chapo" Guzmán, fa tres anys a Mèxic, després de ser detingut (Reuters)
Nova York

"El Chapo" Guzmán, condemnat a cadena perpètua

Al febrer, el jurat d'un tribunal federal de Brooklyn, a Nova York, el va declarar culpable d'un delicte de pertinença a una organització criminal de tràfic de drogues

RedaccióActualitzat

El narcotraficant mexicà Joaquín "El Chapo" Guzmán ha estat condemnat a cadena perpètua, més 30 anys addicionals, per un jutge federal de Nova York.

La sentència de Guzmán s'ha sabut aquest dimecres, més de cinc mesos després que el jurat el declarés culpable dels 10 càrrecs que afrontava, inclosa la participació en una empresa criminal continuada i tràfic de drogues.

D'aquesta manera, es posa fi a un llarg procés judicial, que va començar amb la detenció del narcotraficant a Mèxic l'any 2016 i la seva posterior extradició als Estats Units. Durant el judici, desenes de testimonis van donar tot tipus de detalls sobre la seva xarxa de negocis i el seu caràcter sense escrúpols.

 

Dibuix d'"El Chapo" Guzmán abans de conèixer la condemna (Reuters)

 

Guzmán: "No hi ha hagut justícia"

"El Chapo", que tornava a lluir el seu famós bigoti, s'ha pogut dirigir al jutge durant un quart d'hora abans de conèixer la condemna. En aquesta intervenció, ha aprofitat per assegurar que "no hi ha hagut justícia" en un país "corrupte":

"Quan vaig ser extraditat, esperava un judici just en el qual la meva fama no fos determinant per administrar justícia, però ha passat el contrari"

Guzmán també ha lamentat la "tortura" física i psicològica que han suposat les condicions d'empresonament durant 30 mesos al centre penitenciari de màxima seguretat de Manhattan:

"Ha estat una tortura física i mental, la situació més inhumana que he viscut en tota la meva vida"


Culpable de tràfic de drogues, entre d'altres delictes

El judici a "El Chapo" Guzmán es va fer el novembre passat a Nova York amb unes mesures de seguretat sense precedents.

 

Fortes mesures de seguretat al voltant del jutjat on es va processar el Chapo


Se'l va jutjar per tràfic de drogues, per pertànyer a una organització criminal responsable d'haver introduït prop de 500 tones de droga als Estats Units. No se'l va acusar del delicte d'assassinat per agilitzar el procés, però els fiscals asseguraven que va intervenir en més de 30 morts violentes.

Després de dies de deliberacions, el febrer passat un jurat format per 12 membres el va declarar culpable. Se li van imputar 10 delictes, entre els quals hi ha el de pertinença a una organització criminal de tràfic de drogues, el de blanqueig de diners i el de possessió d'armes.


Extremes mesures de seguretat

El sistema judicial dels Estats Units ha condemnat un dels caps de la droga més prominents de la història a passar la resta de la seva vida entre reixes i amb dures condicions d'aïllament. "El Chapo" Guzmán s'havia fugat en dues ocasions de centres penitenciaris abans de la seva extradició.

Durant els dos anys i mig que portava als Estats Units abans de ser jutjat, el narcotraficant estava incomunicat al Centre Correccional Metropolità de Manhattan. Després de saber-se la pena definitiva, serà traslladat a la presó de màxima seguretat ADX Florence, coneguda com l'"Alcatraz de les muntanyes Rocalloses", o a una presó al sud de Denver preparada per allotjar-hi els presos que representen una amenaça per a la seguretat nacional.


Dues fugides de presons mexicanes i extradició als Estats Units

"El Chapo" Guzmán va liderar durant anys el càrtel de Sinaloa i és, probablement, el narcotraficant més poderós del món. Ha protagonitzat dues fugides llegendàries de presons mexicanes d'alta seguretat i, finalment, se'l va jutjar als Estats Units.

L'any 2001 va fugir de la presó de Puente Grande, a Jalisco, i el 2015 del Centre Penitenciari de l'Estat de Mèxic. "El Chapo" Guzmán es va escapar per un túnel d'un quilòmetre i mig davant dels vigilants, que el van perdre de vista de les càmeres de seguretat i van trobar la seva cel·la buida.

El govern mexicà va difondre les imatges de la fuga captades per la càmera instal·lada a la seva cel·la de màxima seguretat. També va ensenyar imatges del túnel pel qual el líder del càrtel de Sinaloa es va escapar de la presó.

 

La segona fugida del famós narcotraficant va ser una burla contra l'estat i el govern mexicà, que després de detenir-lo va permetre la seva extradició als Estats Units. Per això se'l va jutjar allà. D'aquesta segona fugida el van detenir el gener del 2016, quan es disposava a gravar una pel·lícula sobre la seva vida.

 

Detenció d'"El Chapo" Guzmán
ARXIVAT A:
DroguesNarcotràfic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut