"El Chapo" Guzmán, condemnat a cadena perpètua
Fortes mesures de seguretat al voltant del jutjat on es va processar el Chapo

Mesures de seguretat sense precedents pel judici del Chapo Guzmán a Nova York

Se'l jutja per haver introduït prop de 500 tones de droga als Estats Units

Actualitzat

L'elecció dels 12 membres del jurat que hauran de decidir sobre la innocència o culpabilitat del narcotraficant Joaquín "El Chapo" Guzmán ha marcat l'inici del judici que es fa a Nova York.

Els carrers propers a l'edifici han estat bloquejats al trànsit, en unes mesures de seguretat sense precedents.

Està previst que el jurat estigui aïllat i custodiat en tot moment. Fins i tot caldrà tallar el trànsit del pont de Brooklyn dos cops al dia per assegurar els trasllats del Chapo Guzmán.

També hi haurà reforç del control d'armes i es limitarà la presència de la premsa per por d'infiltracions de la banda del Chapo.

 

A Guzmán se'l jutjarà per tràfic de drogues, per pertànyer a una organització criminal responsable d'haver introduït prop de 500 tones de droga als Estats Units. Els fiscals asseguren que tenen proves, a més, de la seva intervenció en més de 30 assassinats.

La fiscalia tem que, atès el perfil del Chapo, faci servir la violència per coaccionar el jurat, i per això el jutge de districte Brian Cogan ha permès que el jurat sigui "anònim" i quedi "parcialment aïllat".

La defensa, per la seva banda, ha criticat que aquestes mesures de seguretat prejutgen el seu client.

S'espera que el judici s'allargui quatre mesos.

 

El Chapo, de 61 anys, està reclòs en una presó de Manhattan des del 19 de gener del 2017, quan va ser extradit als Estats Units des de Mèxic, on va protagonitzar dues fugides de presons de màxima seguretat.

Els advocats de Guzmán han denunciat unes condicions de reclusió "crítiques" que, segons la seva versió, han afectat la seva salut física i mental.

El narcotraficant mexicà ocupava el lloc de criminal més buscat dels Estats Units després de la mort de l'exlíder d'Al-Qaeda Ossama bin Laden el 2011.

Un perfil de pel·lícula

L'actor nord-americà Sean Penn es va comunicar d'amagat amb el Chapo Guzmán, el 2016, per fer-li una entrevista que es va publicar a la revista "Rolling Stone". A la trobada, el Chapo li va expressar el seu interès que es fes una pel·lícula sobre la seva vida.

Fonts del govern mexicà van reconèixer que aquest contacte va ser determinant per localitzar i detenir el narcotraficant més important del país i una de les persones més buscades a escala mundial.

De pel·lícules sobre la vida del Chapo i les seves fugides de la presó se n'han fet unes quantes, però totes de baix pressupost.

La cadena de pagament Netflix també ha emès una sèrie dramàtica sobre l'ascens, la captura i les fugues de la presó de Mèxic del narcotraficant. De moment, se n'han fet tres temporades. Ara, amb el judici, de ben segur que hi haurà més material per rodar.

 

ARXIVAT A:
NarcotràficJudicialEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut