Ciutat de Mèxic

Detenen el narcotraficant el Chapo Guzmán a Mèxic

Guzmán va protagonitzar al juliol una espectacular fugida de la presó d'alta seguretat on complia condemna i va resultar ferit, a l'octubre, per la policia quan estaven a punt de detenir-lo

RedaccióActualitzat

La vanitat del narcotraficant Chapo Guzmán pot haver facilitat a les forces de seguretat mexicanes la seva detenció.

Segons ha confirmat la fiscal general mexicana, Arely Gómez, la policia va saber que el Chapo volia filmar una pel·lícula sobre la seva vida i hauria contactat amb actors, actrius i productors cinematogràfics. Això hauria permès a la policia seguir el rastre del narcotraficant més buscat a Mèxic.

Les pistes van conduir els investigadors fins a la localitat de Pueblo Nuevo, a l'estat de Durango, on el "Chapo" s'amagava a l'octubre. En aquella ocasió, el van veure des d'un helicòpter, però van decidir no abatre'l perquè anava acompanyat d'una dona i una menor.

El seguiment de les persones més properes a Guzmán va permetre a la policia determinar que s'havia traslladat al desembre a Sinaloa. Es va muntar un dispositiu de vigilància d'una casa a Los Mochis on, a partir del 6 de gener, es va registrar més activitat de l'habitual. 

 

Protagonista d'una fuga espectacular

El Chapo Guzmán es va fugar de la presó de màxima seguretat on estava empresonat al juliol. Feia un any i mig que hi era.

Una filmació facilitada per la Comissió Nacional de Seguretat mexicana mostra els últims minuts abans de la fuga de Joaquín Guzmán, el Chapo, de la presó.

Les imatges van posar en evidència les complicitats que ha teixit el Chapo Guzmán per a aquesta segona fuga, que va posar en entredit la seguretat de les presons i va afectar l'autoestima de Mèxic en la seva dura lluita contra el narcotràfic.

Era sorprenent com una càmera va enregistrar tot el que va passar a la cel·la, de 10 metres quadrats, i com la seguretat de la presó no va detectar moviments sospitosos abans de la fuga.

Les imatges mostren com Guzmán espera que tot estigui a punt, es calça tranquil·lament i desapareix pel forat de sota la dutxa, curiosament, situada al costat de la reixa d'accés a la cel·la. Després baixa fins a un túnel i recorre la distància fins a la sortida amb una motocicleta.

 

Però aquesta no havia estat la primera fuga d'una presó del Chapo. Guzmán ja es va fugar d'una altra presó l'any 2001 i no va poder ser capturat fins al cap de tretze anys.

Persecució a l'octubre

El passat mes d'octubre, Guzmán va resultar ferit després d'escapar-se precipitadament quan la policia estava a punt de detenir-lo. No es va especificar la gravetat de les ferides que s'hauria fet ell mateix. La policia l'havia localitzat al seu estat natal de Sinaloa gràcies a una intercepció de telèfon mòbil feta per agents nord-americans.

Estats Units i el Chapo

Estats Units preveu demanar l'extradició de el Chapo Guzmán, ja que la seva pràctica habitual és demanar-la quan els detinguts s'enfronten a càrrecs als Estats Units i són detinguts a d'altres països.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut