Terreny on se situarà el futur centre d'investigació CaixaResearch Institute, especialitzat en recerca en immunologia, al costat del Museu de l…
Terreny on se situarà el futur centre d'investigació CaixaResearch Institute, especialitzat en recerca en immunologia, al costat del Museu de la Ciència CosmoCaixa

El CaixaResearch Institute començarà a acollir els primers grups de recerca en immunologia a partir del 2025

Actualitzat

ACN Barcelona - L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el president de la Fundació "la Caixa", Isidre Fainé, han posat aquest dimarts la primera pedra del CaixaResearch Institute, un complex d'investigació situat en ple Parc de la Serra de Collserola i connectat amb el Museu de la Ciència CosmoCaixa que ha de ser el primer centre de recerca especialitzat en immunologia a l'Estat. Segons el consistori, es preveu que el 2025 finalitzin les obres de construcció del primer mòdul del complex i que s'adeqüin els espais per a usos científics, cosa que permetrà allotjar els primers grups de recerca. El centre compta amb una inversió de 100 milions d'euros, tindrà una extensió de més de 20.000 metres quadrats i s'espera que hi treballin 500 professionals.

"El que veiem avui és símbol de l'aposta de la ciutat per fer un salt qualitatiu històric en matèria de recerca científica", ha assenyalat Collboni en l'acte d'inici de les obres. Tal com han recordat l'alcalde de la capital catalana i el president de la Fundació "la Caixa", la posada en marxa de les obres arriba després d'anys de tràmits administratius per poder iniciar la construcció del centre. "Les coses bones costen de tirar endavant, però pensem que el resultat és bo i que tindrem un magnífic edifici del qual la ciutat se sentirà orgullós", ha apuntat Fainé.

Un cop en marxa, l'institut operarà sota la direcció científica del doctor Josep Tabernero, també present a l'acte d'aquest dimarts. Així, el centre té per objectiu "atraure i retenir" perfils especialitzats en la recerca i la innovació biomèdica dins el camp de la immunologia, un àmbit que, segons Tabernero, és la "pedra angular" de la biomedicina moderna. "El seu impacte abasta una immensitat de malalties humanes", ha recordat Tabernero.

El CaixaResearch Institute serà el primer centre de l'Estat dedicat en exclusiva a la recerca en immunologia, amb l'objectiu de "promoure la recerca translacional basada en tecnologies de les ciències de la vida amb una mentalitat pluridisciplinària". A banda, el centre també vol treballar de manera sinèrgica i complementària amb l'ecosistema biomèdic de Catalunya i la resta de l'Estat i, en especial, amb els quatre centres vinculats a la Fundació "la Caixa": el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), l'Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), l'Insitut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

500 professionals de la recerca

Segons ha detallat la Fundació "la Caixa", l'institut disposarà de zones i equipaments destinats a l'activitat científica -com ara laboratoris secs i humits, serveis cientificotècnics i espais per a la innovació-, zones d'oficines per a activitats de gestió i administració, i espais per a l'acollida i la recepció de visitants, pensats per a la celebració d'esdeveniments o formacions. Així, la intenció del consistori i l'entitat és que el 2025 finalitzin les obres de construcció del primer mòdul del complex per tal de poder acollir els primers grups de recerca.

A llarg termini, la voluntat és que el centre incorpori fins a 500 professionals entre científics i personal tècnic i administratiu, i que pugui incloure a més de 40 grups d'investigació i unitats de serveis cientificotècnics un cop estigui funcionant a ple rendiment. Tot i això, la capacitat total del complex es preveu per a més de 700 persones.

Complex integrat al Parc de la Serra de Collserola

El centre comptarà amb dos edificis principals i una gran pèrgola que definirà l'espai d'accés al complex. Així, amb més de 20.000 metres quadrats, estarà integrat al Parc de la Serra de Collserola i connectat amb el Museu de la Ciència CosmoCaixa a través d'una plaça pública, de manera que, tal com ha subratllat Collboni, generarà un nou espai urbà que servirà per unir dos centres i, a més, suposarà la creació d'una nova zona verda a tocar de la ronda de Dalt.

Segons ha explicat Fainé, el complex està dissenyat i es construirà amb criteris i materials que prioritzen la sostenibilitat i el medi ambient i, per tant, comptarà amb energia renovable procedent de plaques fotovoltaiques i sondes geotèrmiques, i inclourà sistemes de monitoratge dels consums energètics. Així mateix, també disposarà de mètodes de recollida d'aigua de pluja que es reutilitzarà per regar i per a usos interns, tot amb l'objectiu d'aconseguir un 38% d'estalvi energètic i un 40% d'estalvi d'aigua.

Anar al contingut