El president del BCE, Mario Draghi, aquest dijous amb el vicepresident Luis de Guindos (Reuters)
El president del BCE, Mario Draghi, aquest dijous amb el vicepresident Luis de Guindos (Reuters)

El BCE diu adéu al seu pla d'estímuls, però mantindrà els tipus d'interès al 0%

Actualitzat

El Banc Central Europeu ha confirmat aquest dijous que, a finals d'aquest any, tancarà una època excepcional per a la història econòmica del continent. S'acaba el programa de compra de deute, la intervenció massiva en els mercats que va servir per frenar la crisi. Un pla que es va posar en marxa el març del 2015 per intentar arrencar l'economia, inspirat en l'anomenada "QE" que va impulsar la Reserva Federal nord-americana durant la crisi financera.

En aquest període, el programa "d'expansió quantitativa" del BCE ha representat la injecció de 2,6 bilions d'euros mitjançant la compra de deute públic i també d'empreses, a un ritme que va començar amb 60.000 milions mensuals i ara ja havia baixat a 15.000 milions.

Tipus d'interès al 0%

Convençut que el pla ha funcionat, el president del BCE, Mario Draghi -que deixarà el càrrec l'octubre del 2019- ha recordat que el banc central encara té molts instruments per continuar ajudant l'economia.

És cert que aturarà el seu programa, però assegura que reinvertirà tots els diners que vagi cobrant a mesura que venci el deute comprat tots aquests anys. Això vol dir que, en teoria, els 2,6 bilions del programa continuaran "funcionant".

A més, li queda l'instrument clàssic de la política monetària; els tipus d'interès. I el compromís és deixar-los en mínims històrics, al zero per cent, almenys fins a l'estiu de l'any que ve, tal com ha indicat Draghi:

"Continuem esperant que els tipus d'interès oficials del BCE es mantinguin en els actuals nivells almenys fins a l'estiu del 2019, i en qualsevol cas tant temps com sigui necessari per assegurar que la inflació arribi al nostre objectiu a mig termini."

Draghi assegura que s'ha de mantenir la "confiança" en l'actual moment econòmic, però que també hi ha prou riscos per ser "prudents". I en aquest sentit, aquest dijous ha assenyalat "incerteses" en el panorama internacional:

"Persisteixen les incerteses relacionades amb factors geopolítics, l'amenaça del proteccionisme, la vulnerabilitat dels mercats emergents i la volatilitat dels mercats financers."

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut