Els tres acusats i, al costat, l'advocat que defensa Amargo
El ballarí Rafael Amargo, al mig, al banc dels acusats (EFE/Daniel González)

El bailaor Rafael Amargo venia droga per pagar el seu espectacle "Yerma", segons la policia

La Fiscalia de Madrid demana nou anys de presó per a l'artista, que està en presó preventiva des del novembre per risc de fuga, després que se saltés les mesures cautelars

Redacció/AgènciesActualitzat

Emmanillat i en un furgó policial. Així ha arribat aquest dilluns a l'Audiència Provincial de Madrid el bailaor granadí Rafael Amargo per enfrontar-se a un judici per tràfic de drogues pel qual la Fiscalia li demana nou anys de presó per un delicte contra la salut pública. Aquesta no és l'única causa oberta contra l'artista per aquests càrrecs.

Amargo s'asseu al banc dels acusats juntament amb el seu soci Miguel Ángel Batista i el productor teatral Eduardo de Santos. Tots tres estan acusats de vendre droga al pis del ballarí, al barri de Malasaña de Madrid, fa més de tres anys.

Detingut el desembre del 2020 en el marc de l'operació Códax, el bailaor va quedar llavors en llibertat provisional. El març del 2023 va tornar a ser detingut per un suposat cas de tràfic de drogues, i alliberat de nou. Aquesta segona detenció es va fer a Alacant, després d'una actuació de l'artista --que es va resistir i va passar la nit al calabós--, per les denúncies dels veïns del seu pis de Madrid, que asseguraven que s'hi seguia venent droga i que la situació era "insostenible".

Des del novembre passat, Rafael Amargo està en presó preventiva per risc de fuga per haver incomplert diversos cops l'obligació de presentar-se regularment al jutjat a firmar. Al ballarí ja se li havia retirat el passaport, se li havia prohibit sortir de territori espanyol i tenia els comptes embargats.


Necessitaven 3.000 euros per finançar l'obra "Yerma"

Els acusats havien de declarar aquest dilluns, però el tribunal ha acceptat, a petició de les defenses, que ho facin al final de la vista oral, previsiblement entre dijous i divendres.

Per això, els primers a declarar han estat els policies que van investigar el cas del 2020 --el que s'està jutjant ara--, que han explicat que els tres acusats estarien implicats en la venda de droga a través de "mules" que la recollien al pis del ballarí, al barri de Malasaña de Madrid, del qual marxaven amb VTC per portar-la als compradors finals.

Segons els agents, que van seguir els acusats i els van intervenir els telèfons, Amargo i De Santos venien la droga per poder finançar l'espectacle "Yerma", que es va estrenar a Madrid el 5 de desembre del 2020, més tard del que estava previst, després que l'artista fos detingut i posat en llibertat amb càrrecs. En concret, els investigadors creuen que necessitaven aconseguir uns 3.000 euros:

"Vam veure dues coses: la primera, que Eduardo de Santos era el productor de l'obra "Yerma" i que el mateix Eduardo i Rafael Amargo estaven fent compres conjuntes de drogues per tal d'obtenir beneficis per finançar aquesta obra."

A més, els agents creuen que, entre l'abril i el desembre del 2020, cadascú venia també la droga "pel seu compte".

L'operació va començar quan es va detectar un increment de tràfic de drogues als barris de Malasaña i Chueca. Quan van estirar el fil, van descobrir que els compradors sortien d'un immoble del carrer Palma número 4, on hi havia "molt moviment de persones". Entre els que rondaven el pis n'hi havia alguns a qui la policia ja havia detingut abans per delictes vinculats amb el tràfic de drogues.

Després d'obtenir una autorització judicial per intervenir els telèfons dels sospitosos, els agents van comprovar que el grup venia entre 25 i 100 grams de metamfetamina en cada encàrrec, tot i que de vegades també traficaven amb altres drogues. També van veure que els acusats buscaven "proveïdors bons i barats" i un traster on amagar la droga.

Amargo, rascant-se el cap, durant la sessió
La Fiscalia de Madrid demana 9 anys de presó per a Amargo i De Santos i 6 per al soci del bailaor (EPTV/A. Pérez Meca)

La defensa demanarà la nul·litat de les proves

Marco García Montes, l'advocat de Rafael Amargo, ha assegurat que demanarà la nul·litat de totes les proves, incloses les intervencions telefòniques i els escorcolls, i que basarà la seva defensa en el fet que la policia parla d'un "grup organitzat" però la Fiscalia no.

També ha explicat que l'artista, en el moment de la detenció, patia "un consum sever de diferents substàncies" i que està sent tractat de la seva drogodependència a la presó de Soto del Real. 

Per als dos principals acusats, el ballarí i l'exproductor, la fiscalia demana penes de nou anys de presó per vendre droga de forma "persistent". Per al tercer acusat, a qui considera "l'home de confiança" que entregava la droga als compradors, demana 6 anys de presó.

Segons l'escrit de la Fiscalia, Amargo venia la droga tant a qui l'anava a buscar a casa seva com a terceres persones, a qui els la feia arribar a través del seu soci, que era qui en feia l'entrega i que després tornava a casa del ballarí per portar-li els diners de la venda.

A casa el bailaor, els agents van intervenir tres recipients amb una substància anomenada popper, una bossa amb 0,089 grams de fenetilamina i un tub amb 6 ml de GBL, que en vendre's en grams tenia un valor al mercat de 314,19 euros.

El judici es va suspendre el juny passat, quan Eduardo de Santos, exproductor de l'artista, va renunciar al seu advocat.

La segona causa per possible tràfic de drogues, la del març del 2023, encara està pendent de judici.

ARXIVAT A:
CulturaDrogues
Anar al contingut