Moviments de terres a tocar de la frontera entre Egipte i Gaza (Reuters/Maxar Technologies)

Egipte nega construir un camp per a refugiats de Gaza, que diverses fonts confirmen

Dos contractistes admeten estar-hi treballant per encàrrec del govern, i imatges de satèl·lit mostren moviments de terra a tocar de la frontera amb la Franja

El govern egipci ha negat "categòricament" que estigui construint un camp per a acollir-hi els palestins als quals l'anunciada ofensiva israeliana a Rafah, al sud de la Franja de Gaza, converteixi en desplaçats forçosos.

"Egipte desmenteix categòricament les informacions d'alguns mitjans internacionals sobre els preparatius per construir unitats per allotjar els germans palestins (...) en cas del seu desplaçament forçós com a resultat de la sagnant agressió israeliana contra ells", ha dit el portaveu del govern egipci, Diaa Rashwan, en un comunicat emès aquest divendres.

Uns 1,4 milions de gazians procedents d'altres parts de la Franja s'amunteguen al voltant del nucli urbà de Rafah (Reuters/Maxar Technologies)

El text també remarca que "la posició d'Egipte des de l'inici de l'agressió és rebutjar completament qualsevol desplaçament forçat o voluntari de germans palestins de la Franja de Gaza", un escenari que considera que suposaria "una liquidació definitiva de la causa palestina i una amenaça directa a la sobirania i la seguretat nacional egípcies".


L'encàrrec d'un empresari pròxim al govern

Les primeres notícies sobre la construcció d'aquest camp a la península del Sinaí les han donat, aquesta setmana, l'ONG Sinai Foundation for Human Rights, amb seu a Londres, i el diari nord-americà The Wall Street Journal.

L'organització no governamental explica, en una nota publicada dimecres, que ha obtingut la informació "a través d'una font rellevant" i que ha pogut entrevistar dos contractistes que han confirmat que "empreses de construcció locals han rebut l'encàrrec d'Ibrahim Al-Arjani, un empresari pròxim a les autoritats".

Moviments de terres a tocar de la frontera d'Egipte entre el passos de Rafah, amb Gaza, i de Kerem Shalom, amb Israel, el 10 de febrer (Reuters/Maxar Technologies)

L'objectiu, afegeix, és "crear una àrea d'alta seguretat, tancada i aïllada, a prop de les fronteres amb la Franja de Gaza, en preparació per a l'acollida de refugiats palestins en cas d'èxode massiu dels ciutadans de la Franja de Gaza".

Una àrea l'extrem oriental de la qual transcorre "entre un punt al sud del pas de Rafah [a la frontera amb Gaza] i un altre al sud del pas de Kerem Shalom [a la frontera amb Israel]".

Una torre de vigilància a la banda egípcia de la frontera amb Gaza, separada per un mur i una tanca (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Detalla que les obres "van començar a primera hora del dilluns 12 de febrer", que són per "construir una àrea tancada, envoltada de murs de 7 metres d'alçada", que "s'espera que estigui anivellada i a punt en no més de deu dies"; i que es fan "sota la supervisió de l'autoritat d'enginyeria de les forces armades egípcies" i "sota un fort dispositiu de seguretat".


Unes instal·lacions per a 100.000 persones

La Sinai Foundation for Human Rights també explica que un equip de l'ONG "ha observat la construcció d'un mur de formigó de 7 metres d'alçada (...) paral·lel a la frontera amb la Franja de Gaza".

Sobre el mur, la resposta de Rashwan, el portaveu egipci, és que "Egipte ja tenia una zona intermèdia i barreres des de molt abans que esclatés la crisi actual", una mesura, ha argumentat, que "qualsevol país del món pren per preservar la seguretat de les seves fronteres i la sobirania sobre els seus territoris".

Imatge de satèl·lit de la construcció d'un mur, aquest dijous (Reuters/Maxar Technologies)

El WSJ, que cita fonts del govern egipci i experts en seguretat, assegura també que s'està construint una "àrea tancada d'uns 13 quilòmetres quadrats", que podria acollir "més de 100.000 persones".

El desmentiment del govern egipci es contradiu encara amb informacions recollides per l'agència Reuters, confirmades per "quatre fonts" que asseguren que "Egipte, com a mesura de precaució, està preparant una àrea a la frontera de Gaza per allotjar-hi palestins en cas que una ofensiva israeliana causi un èxode a través de la frontera".


Egipte, "soci important" d'Egipte

També abonen la tesi negada pel govern presidit per Abdel Fattah al-Sisi amb les fotografies de satèl·lit publicades aquesta setmana, fetes entre el 10 i el 15 de febrer, que mostren moviments de terres i la construcció d'un mur amb plaques de formigó a tocar de la frontera d'Egipte amb la Franja de Gaza i d'Israel.

Una dona de Gaza camina al costat de la tanca que separa la Franja d'Egipte, aquest divendres (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Des d'Israel, el ministre de Defensa, Yoav Gallant, ha assegurat que no tenen "cap intenció d'evacuar civils palestins a Egipte", perquè "respecta i valora l'acord de pau" amb aquest país, que considera "una pedra angular de l'estabilitat a la regió i també un soci important".

"Egipte és el nostre aliat", ha remarcat, en aquest mateix sentit, el ministre israelià d'Exteriors, Israel Katz, abans d'afegir: "Operarem a Gaza després d'haver-nos coordinat amb Egipte."

 

ARXIVAT A:
IsraelEgipteGuerra a Gaza
Anar al contingut