Egipte mostra la restauració d'un dels sarcòfags daurats de Tutankamon
Egipte mostra la restauració d'un dels sarcòfags daurats de Tutankamon
El Caire

Egipte mostra la restauració d'un dels sarcòfags daurats de Tutankamon

El sarcòfag del jove faraó de la XVIII dinastia, que va ser enterrat l'any 1327 aC, s'exposarà al Gran Museu d'Egipte quan s'inauguri a finals del 2020

RedaccióActualitzat

Egipte torna a apostar per les seva història i les seves peces més destacades, que fan de reclam per l'arribada de turistes al país. Aquest diumenge s'ha fet la presentació de la restauració d'un dels sarcòfags de Tutankamon. Es tracta del sarcòfag que encara quedava dintre la tomba del faraó (tomba KV62) situada a la Vall dels Reis, a Luxor, i que ha estat traslladat al Caire, per a la seva restauració.

 

 

Khaled al- Enany, ministre d'Antiguitats egipci:

"L'estat de conservació del taüt és molt fràgil perquè mai es va restaurar des del seu descobriment. Vam fer una intervenció de primers auxilis, després vam traslladar el taüt al museu. Es va mantenir a la sala d'aïllament durant set dies, i la fumigació va començar fa uns dies i durarà tres setmanes. Esperem que els treballs de conservació i restauració duraran vuit mesos."

 

 

El sarcòfag del jove faraó de la XVIII dinastia, que va ser enterrat l'any 1327 aC, s'exposarà, amb altres objectes trobats al mateix jaciment, quan el Gran Museu del Caire s'obri al públic. Aquest museu, que porta aproximadament 15 anys en construcció i està finançat parcialment pel Japó, s'inaugurarà oficialment a finals del 2020.

Khaled al-Enany, ministre d'Antiguitats egipci:

"El més gran agraïment és per a Tutankamon, perquè només per traslladar el taüt des de la tomba fins aquí al museu han vingut mitjans de tot el món. Per tant, imagineu com serà durant el dia de la inauguració, quan s'exhibiran més de 5.000 peces de Tutankamon per primera vegada, ja que el nombre més gran que mai hem exposat ha estat de 2.000 peces. Això serà un complement per al turisme egipci."

 

 

 

La mòmia de Tutankamon, que portava una màscara d'or, es va trobar dintre de tres sarcòfags antropomorfs tancats un dintre de l'altre que alhora estaven protegits per una caixa rectangular de quarsita. Dos taüts eren de fusta recoberta amb làmines d'or i el tercer, d'or massís.

El sarcòfag que es restaura

El taüt que es restaura ara és el sarcòfag més exterior. Fa 2,24 metres de llarg, de fusta recoberta de guix i amb una fina capa d'or. Tutankamon apareix representat amb dos animals que descansen sobre el seu front: el voltor i la cobra, que simbolitzen el Baix i l'Alt Egipte. A les mans porta un ceptre i un flagell, símbols de poder.

Al llarg dels anys, han aparegut esquerdes "a les capes de guix daurat, particularment a la tapa i la base", segons el ministre d'Antiguitats. La restauració de la peça durarà uns vuit mesos.

 

 

Tutankamon és probablement el faraó més famós de la història a causa de l'increïble descobriment de la seva tomba, l'any 1922, per part de l'arqueòleg britànic Howard Carter.

Fill del faraó Akenató, "el nen faraó" hauria arribat al poder als nou anys i va morir deu anys després d'una malària combinada amb una malaltia òssia.

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut