El diputat Eduard Pujol, al centre, parlant amb altres diputats de Junts al Congrés
El diputat Eduard Pujol, al centre, parlant amb altres diputats de Junts al Congrés

Eduard Pujol diu "sí" i després "no": l'embolic del vot nul causa malestar al PP

Els populars estudien la possibilitat de recórrer que la mesa hagi declarat nul el vot del diputat de Junts en la investidura fallida de Feijóo, ja que això pot fixar un precedent

172 vots a favor, 177 en contra i un vot nul. És el resultat de la segona votació d'Alberto Núñez Feijóo al Congrés per ser elegit president del govern espanyol. 

El resultat desfavorable era previsible, però la sorpresa l'ha donada el diputat de Junts Eduard Pujol, que ha donat un "sí". Tot i que després ha dit que "no", la mesa ha comptabilitzat nul el vot després de deliberar. Aquest és el moment de la votació, que ha provocat els somriures d'alguns companys de partit:


El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha qualificat de "curiós" i "sorprenent" que la mesa, que té majoria del PSOE i Sumar, no li hagi demanat l'opinió a Eduard Pujol i que, en canvi, "per majoria hagi decidit que el vot és nul".

Amb tot, Feijóo ha tret ferro a l'assumpte, però membres de la mesa del PP han dit que estan estudiant la possibilitat de recórrer el vot nul fins i tot als tribunals, ja que això pot establir un precedent. De fet, també la mesa s'està plantejant fixar un protocol sobre com actuar en aquestes situacions. 

Pel PP, el vot s'hauria de comptar com a afirmatiu perquè la secretària quarta de la mesa, també del partit de Feijóo, ha donat fe del vot favorable. Així ho ha argumentat el vicepresident segon de la mesa, Antonio Bermúdez de Castro, del PP.

"El vot és irrevocable i el Tribunal Constitucional estableix que només hi ha la possibilitat de modificar un vot per errors o problemes tècnics, mai per errors personals."

Bermúdez de Castro ha fet referència al precedent d'Alberto Casero, el diputat del PP que va votar a favor de la reforma laboral i no va poder rectificar.

Per la seva part, al sortir del Congrés, Pujol ha evitat fer declaracions al respecte, mentre que fonts del grup parlamentari de Junts assenyalen que el vot ha estat clarament una errada sense intencionalitat.

I, des del PSOE, el ministre en funcions de la Presidència, Félix Bolaños, ha ironitzat sobre l'errada de Pujol i sobre la bel·ligerància del PP a l'hora de reclamar el vot com a favorable. 


El precedent d'Herminio Rufino Sancho

Tot plegat, després que aquest dimecres el diputat socialista Herminio Rufino Sancho Íñiguez també es confongués i digués "sí" en la primera votació de la investidura de Feijóo. 

La també socialista Isaura Leal --que és qui llegia els noms dels diputats-- se'n va adonar de seguida: "Sí, no? Perdó?". Rufino va fer notar després que no havien pronunciat bé el seu nom: Leal havia dit Sánchez en lloc de Sancho. Llavors, va tornar a anomenar-lo i, aleshores sí, va votar el que se li pressuposava: un no a Feijóo.

 

ARXIVAT A:
Congrés dels Diputats
Anar al contingut