Ecologistes en Acció alerta que els nivells de contaminació als entorns escolars de Barcelona són "especialment greus"

ACN Barcelona - Ecologistes en Acció alerta que els nivells de contaminació als entorns escolars de Barcelona són "especialment greus". Entre els passats gener i febrer, l'organització ecologista va analitzar els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) als voltants de 160 centres educatius de Barcelona, Madrid, Granada, Múrcia, Vigo i Gijón. Segons es desprèn de l'estudi, el 36% de les escoles analitzades (58) estaria per sobre dels 40 µg/m3, el límit legal de NO2 a l'aire actualment vigent. D'entre totes les ciutats, l'organització avisa que la situació és més crítica a Barcelona i Madrid. Dels 35 centres analitzats a la capital catalana només un, l'únic de tota la mostra, no supera els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Es tracta de l'Escola Pit i Roig, al Guinardó, situada entre dos parcs, en un carrer pacificat i sense cotxes aparcats davant la seva porta. És l'únic centre dels 160 analitzats per l'organització ecologista que ha obtingut un resultat inferior a 10 ¿g/m3.

Pel que fa a la resta d'escoles de Barcelona analitzades, 23 (66%) estan per sobre del límit legal de 40 ¿g/m3, i només quatre estan per sota de la directiva de la Comissió Europea que fixa el límit en 20 ¿g/m3. L'informe d'Ecologistes en Acció també alerta que hi ha tres centres barcelonins (Escola Joan Miró, Escola Tabor i Escola Ferran Sunyer) que no només superen el límit legal, sinó que estan entorn dels 60 ¿g/m3.

Més enllà de Barcelona, entre les principals conclusions de l'informe destaca que només una de cada vuit escoles, 20 de les 160 mostrades (el 13%) estarien per sota del límit proposat per la Comissió Europea. A Madrid, tres de cada quatre centres supera els 40 µg/m3.

L'organització ecologista apunta que els centres educatius de les ciutats mitjanes (Granada, Murcia, Vigo i Gijón) presenten en conjunt una menor contaminació que els de les dues grans ciutats, però en magnituds superiors a les que recomana l'OMS i les que estudia la Comissió Europea a la revisió de la directiva de qualitat de l'aire, actualment a debat, per protegir la salut de la població infantil i general.

Amb tot, assenyalen que hi ha una "clara correlació" entre els nivells de contaminació per NO2 i els entorns educatius amb més trànsit de les ciutats analitzades. "Contràriament, els entorns escolars amb millor qualitat de l'aire corresponen a espais de vianants o amb baixa circulació d'automòbils, fet que demostra que el marge de millora és molt elevat", constaten.

Així, Ecolgoistes en Acció demana promoure sistemes de mobilitat que restringeixin el trànsit motoritzat urbà, com la bicicleta o el transport públic, i que s'implementin les zones de baixes emissions (ZBE) a totes les ciutats de més de 50.000 habitants.

Quant als entorns escolars, l'organització també proposa mesures que fomentin el transport públic o compartit, la bicicleta i corredors d'accés lliures de cotxes per als vianants. Entre d'altres, també proposen limitar l'aparcament i el trànsit als carrers de l'entorn, millorar les entrades i sortides dels centres educatius per evitar les aglomeracions, o penalitzar la doble fila a la porta de les escoles.

Anar al contingut