Draghi titlla de "dictador" Erdogan i el critica per relegar Von der Leyen a un sofà
Von der Leyen d'esquenes i Charles Michel i Recep Tayyip Erdogan asseguts, aquest dimarts a Ankara (Reuters)

Draghi titlla de "dictador" Erdogan i el critica per relegar Von der Leyen a un sofà

La visita oficial a Turquia dels presidents de la Comissió Europea i el Consell Europeu origina un seguit de retrets i versions contradictòries

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Les relacions entre la Unió Europea i Turquia han empitjorat una mica més aquesta setmana a causa d'un conflicte diplomàtic que el primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi, ha agreujat.

El motiu inicial va ser la visita aquest dimarts a Ankara dels presidents del Consell Europeu i la Comissió Europea, Charles Michel i Ursula von der Leyen.

Charles Michel, Recep Tayyip Erdogan i Ursula von der Leyen, amb les dues butaques (Reuters)

A la sala de la reunió oficial només hi havia dos seients previstos, un per al president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i l'altre per a Michel i es va relegar Von der Leyen a un sofà lateral.


"Anomenem-los pel que són, dictadors"

Aquest dijous Draghi va aprofitar una roda de premsa per qualificar la situació d'"humiliació" per a Von der Leyen i va afegir que Erdogan és un "dictador":

"No ha estat un comportament adequat i m'ha sabut molt greu per la humiliació que la presidenta de la Comissió, Von der Leyen, ha hagut de suportar. Amb aquests... anomenem-los pel que són, dictadors, però amb els quals hem de col·laborar, cal ser francs a l'hora d'expressar diferents visions i opinions, maneres de comportar-se i de veure la societat."

Malgrat que està molt editat, el vídeo oficial de la trobada mostra com Von der Leyen va quedar-se parada davant la situació, i va acabar seient en un sofà lateral, davant del ministre d'exteriors turc, mentre Michel va acceptar la situació:

Versions oposades sobre el protocol

La Comissió Europea es va queixar i la resposta del govern turc va ser afirmar que la disposició de la sala l'havia suggerida la part europea.

Ho va dir el ministre d'Exteriors de Turquia, Mevlut Cavosoglu, que va assegurar que "les peticions de la UE van ser respectades":

"Això vol dir que la disposició dels seients es va fer segons les seves peticions. Els nostres serveis de protocol es van trobar abans de la reunió."

Aquesta versió l'ha negada aquest dijous el servei de protocol del Consell Europeu, que en una carta ha assegurat que en cap moment van poder verificar-ho:

"Si haguéssim visitat la sala hauríem suggerit als nostres amfitrions que, per cortesia, el sofà s'hagués substituït per una altra butaca per a la presidenta de la Comissió".

Charles Michel i Recep Tayyip Erdogan, aquest dimarts a Ankara (Reuters)

"Inacceptable retòrica populista"

El qualificatiu gruixut de Draghi també ha tingut resposta: el ministeri d'Exteriors de Turquia va convocar l'ambaixador italià, Massimo Gaiani, per expressar-li les seves protestes.

El ministre Cavosoglu també va tenir paraules gruixudes per a Draghi:

"Condemnem enèrgicament la inacceptable retòrica populista del primer ministre italià Draghi i les seves lletges i irracionals declaracions sobre el nostre president electe".

Charles Michel, Recep Tayyip Erdogan i Ursula von der Leyen, aquest dimarts a Ankara (Reuters)
ARXIVAT A:
Recep Tayip ErdoganUrsula von der LeyenUnió Europea
Anar al contingut