Barcelona

Dos marcadors cardíacs permeten predir complicacions per Covid amb només una anàlisi

Un estudi de l'Hospital del Mar constata que una anàlisi de sang en el moment de l'ingrés permet preveure i tractar abans les complicacions

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Metges i investigadors de l'Hospital del Mar de Barcelona i del CIBERESP han identificat dos marcadors cardíacs que serveixen per predir complicacions en malalts de Covid 19. A través d'una anàlisi de sang es poden detectar aquests marcadors en el moment de l'ingrés dels pacients de Covid.

L'estudi, publicat a la Revista Española de Cardiología, determina que els pacients amb aquests marcadors elevats tenen un risc més alt de mortalitat i de tenir complicacions més greus, necessitar respiració assistida o ingressos més llargs. Per tant, en aquests casos es pot avançar el diagnòstic i aplicar tractaments amb antelació.

"En cas de rebrot, l'anàlisi d'aquests marcadors cardíacs mitjançant una simple analítica de sang a l'ingrés dels pacients permetria seleccionar els que tenen més risc de complicacions, i, per tant, es podria optimitzar de forma precoç l'estratègia terapèutica."


Ho explica la doctora Beatriz Vaquerizo, cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar i col·laboradora del grup de recerca biomèdica en malalties del cor de l'IMIM, que lidera la investigació amb el doctor Jaume Marrugat, director del Programa d'Epidemiologia Cardiovascular de la CIBERCV i cap del grup REGICOR.
 

Marcadors cardíacs

Es tracta de la proteïna troponina-T (TnT-us) i el pèptid natriurètic cerebral (NT-proBNP). L'estudi valida aquests marcadors com a indicadors fiables que detecten la presència de dany cardíac i per tant pronostiquen una evolució de la Covid 19 amb més complicacions.

De 872 malalts ingressats per Covid a l'Hospital del Mar, entre en 27 de febrer i el 7 d'abril de 2020, en 651 casos es van poder fer les anàlisis dels marcadors cardíacs. El 34,6% tenia nivells elevats de troponina-T i el 36,2% de l'NT-proBNP en el moment de l'ingrés. El doctor Jaume Marrugat destaca que els resultats elevats ja van aparèixer en 1 de cada 3 dels nous pacients i ara se sap que són avisos de possibles complicacions.

"Indica que aquests marcadors que hem descobert que pronostiquen pitjor evolució de la Covid-19 ja estaven elevats a l'ingrés, i suggereix l'existència de dany cardíac precoç en la tercera part dels pacients Covid-19 ingressats."

Descobreixen quines mutacions genètiques poden provocar Covid molt greu a qualsevol edat
Malalt de Covid a l'UCI (Reuters/David W Cerny)

 

L'estudi relaciona els indicadors amb les complicacions que han presentat aquests pacients amb els marcadors elevats. La mortalitat o la necessitat de ventilació mecànica era molt més alta en els pacients amb marcadors alts de toponina-T, en un 39,1%, que en els que no el tenien, 9,1%; i del 42,6% respecte a un 6,8%, en el cas dels nivells elevats d'NT-proBNP.

"Això mostra la capacitat d'aquests dos marcadors d'identificar aquells pacients que tindran una pitjor evolució de la Covid-19."


A més, segons la doctora Vaquerizo, un 82% d'aquests pacients han necessitat algun tipus d'ajuda per respirar, un 47% ha necessitat ventilació mecànica. L'hospitalització s'ha allargat a 9 dies i un 82% va morir.

 

Els pacients amb símptomes menys severs o que van poder passar la malaltia a casa no presentaven dany cardíac. Un fet que permet als investigadors deduir que el dany cardíac, detectat des del principi de l'ingrés a partir d'aquests marcadors, és un element important en el pronòstic i el tractament del pacient de Covid 19.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutInvestigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut