Els dos capellans, Corradi en cadira de rodes seguit de Corbacho, i el jardiner en tercer terme, condemnats arriben a la sala de judici (REUTERS-Stringer)
Mendoza

Dos capellans, condemnats a 87 anys per violar desenes de nens sordmuts a l'Argentina

Les víctimes parlen de cas "demoníac", amb 15 persones pendents de judici i investigacions obertes a centres de la mateixa institució a l'Argentina i a Verona, a Itàlia

Actualitzat

Dos sacerdots catòlics han estat condemnats a més de 40 anys de presó per haver violat i abusat sexualment de nens sordmuts en una escola espacial de Mendoza, a l'Argentina.

Segons la sentència, els dos capellans van violar durant anys nens sordmuts de l'escola especial Próvolo, on treballaven. Horacio Corbacho, de 59 anys, ha estat condemnat a 45 anys de presó i el director del centre, Nicola Corradi, de 83 anys, un capellà italià que viu a l'Argentina des del 1970, ha estat condemnat a 42 anys de presó.

Durant el judici del cas, que ha sacsejat l'opinió pública argentina, al país del papa Francesc, s'han valorat 43 casos i escoltat 13 víctimes, algunes de les quals van ser violades entre els 4 i els 17 anys.


Una de les víctimes: "Són demoníacs"

Durant el judici una de les víctimes, Ezequiel Villalonga, que va declarar en llenguatge de signes, va qualificar els sacerdots de "demoníacs".

"Penso que tot, a l'interior de l'Església, és fals. Tot el que ens fan llegir, recitar, la manera com cal comportar-se. Penso que menteixen i que són demoníacs."

No ha estat fins a l'edat adulta que Ezequiel ha pogut aprendre el llenguatge gestual per comunicar-se, perquè en aquell establiment catòlic especialitzat no li van ensenyar el llenguatge de signes.

"La vida allí dins era terrible. No hi apreníem res, no ens comunicàvem entre nosaltres, no sabíem la llengua dels signes. Escrivíem sense saber el que volia dir. Ho preguntàvem als altres companys i ningú no entenia res."

Les víctimes presents al jutjat en el moment de comunicar-se la sentència han expressat la seva alegria fent voleiar mocadors taronges, símbol de la seva lluita. Amb signes de victòria i pancartes amb frases com "Suport als supervivents de Próvolo", "Sí, jo et crec" o "No oblidem!"
 

 

Les víctimes sordmudes celebren la sentència amb abraçades i mocadors taronges, símbol de la seva lluita (Reuters-Stringer)


Un cas encara obert

També han condemnat a 18 anys un jardiner del centre. Els dos sacerdots i el vigilant han estat declarats culpables dels delictes de violació, corrupció de menors i maltractaments a 25 alumnes del centre.

En el cas dels dos capellans, s'ha considerat com a agreujants que les víctimes eren menors d'edat en el moment dels fets, que estaven sota la seva responsabilitat, que vivien sota el mateix sostre i per la seva condició de religiosos.

També hi hauria 15 persones més pendents de ser jutjades per la seva implicació en els mateixos fets. Fa un any, un altre sacerdot del centre, de 50 anys, ja va ser condemnat a 10 anys de presó, després de reconèixer haver abusat sexualment de 5 alumnes.

Una instrucció diferent oberta per casos similars està pendent, en un altre centre de la institució, l'Institut Próvolo de La Plata, a Buenos Aires.
 

 

Globus de colors per celebrar la sentència, al davant dels jutjats de Mendoza (REUTERS-Stringer)

 

Institució per a nens sordmuts i pobres

L'Institut Antonio Próvolo, on van passar els fets, estava situat als peus dels Andes, a la província de Mendoza, a 1.000 quilòmetres a l'oest de Buenos Aires. Un gran edifici fundat el 1995 per acollir gratuïtament alumnes sordmuts de famílies modestes. Els nens hi vivien en règim intern i tornaven a casa els caps de setmana.

L'edifici es va tancar el 2016 quan va esclatar l'escàndol. Un dels condemnats, Nicola Corradi, va arribar a l'Argentina provinent de l'Institut Próvolo de Verona, a Itàlia -on els últims anys també s'hi han denunciat desenes d'abusos per part dels capellans-, per fer-se càrrec de la institució de La Plata, a Buenos Aires.

El 1998, el van traslladar al centre de Mendoza, on ha estat al capdavant fins que el van detenir el 2016.

 

Què en sabia el papa?

El cas ha afectat profundament la societat argentina i ha posat en qüestió la responsabilitat del papa Francesc, quan, com a Jorge Bergoglio, era arquebisbe de Buenos Aires.
Anne Barrett Doyle, responsable de l'ONG Bishop Accountability ("Responsabilitat dels bisbes"), va posar en dubte, al mes de maig, la no implicació de Bergoglio en els casos d'abusos.

"No podia no saber-ne res. En 14 anys com a arquebisbe de Buenos Aires, només va enviar al Vaticà dos informes sobre abusos sexuals."

Aquest és l'escàndol d'abusos sexuals més gran dins l'Església catòlica argentina, des que fa tres anys se'n van conèixer les primeres denúncies.

ARXIVAT A:
Pederàstia MenorsEsglésiaJudicial
Anar al contingut