Mike Pence i Donald Trump
Mike Pence i Donald Trump
Washington

Donald Trump tria com a candidat a vicepresident al governador d'Indiana, Mike Pence

Els cercles polítics de Washington el veuen com una opció de consens que pot fer digerible Trump entre l'elit, el votant ultraconservador i el sector evangèlic

RedaccióActualitzat

L'aspirant republicà a la presidència dels EUA, Donald Trump, ha triat com el seu candidat a vicepresident el governador d'Indiana, Mike Pence, un conservador clàssic que el pot ajudar a reconciliar-se amb el nucli tradicional del partit.

Pence, de 57 anys, havia de decidir aquest divendres si es presentava a la reelecció com a governador, perquè la llei d'Indiana no permet competir per un càrrec estatal i un de federal al mateix temps.

Trump també tenia pressa: havia d'anunciar el seu company de candidatura a la Presidència abans de la Convenció Nacional Republicana, que se celebrarà a Cleveland, a l'estat d'Ohio, entre el 18 i el 21 de juliol.

El multimilionari, que ha trencat tots els esquemes de les eleccions nord-americanes i del seu propi partit, havia dit que volia un candidat a vicepresident amb experiència política que l'ajudés a estendre ponts amb les majories republicanes al Congrés, on molts legisladors encara recelen d'ell.

Pence, congressista per Indiana entre el 2003 i el 2013, guarda bons contactes d'aquesta llarga dècada a Washington, on va batallar per la disciplina fiscal, un govern federal amb menys pes, una política de defensa forta i un programa social rigorosament conservador.

"És un candidat que compleix tots els requisits", es comenta en els cercles polítics de Washington, on Pence és vist com una "opció de consens" que pot fer "digerible" Trump no només entre l'elit del partit, sinó també pel votant ultraconservador i el poderós sector evangèlic.

Aquests grups mai han confiat que Trump sigui un autèntic conservador, ja que en el passat va donar suport a demòcrates, es va mostrar obert a temes com l'avortament i va pel seu tercer matrimoni, amb un historial sentimental àmpliament airejat a la premsa rosa.

Pence, contràriament, està casat amb la seva dona, Karen, des de fa 31 anys i té tres fills i, a més no se li coneix cap escàndol personal. Cal afegir que el seu llegat de conservadorisme social és impecable.

La política de Mike Pence

A la Cambra de Representants va encapçalar el tipus de batalles que exalten aquest sector i, com a governador, va signar una llei, criticada, per permetre la negació de serveis a homosexuals per motius religiosos, i una altra que prohibeix avortar per discapacitat, raça o gènere del fetus.

La seva política econòmica segueix al peu de la lletra la doctrina clàssica republicana: va aprovar la baixada més gran d'impostos de la història d'Indiana, va impulsar rebaixes fiscals a les empreses per atraure la inversió i tota la seva vida ha estat un defensor de la més estricta disciplina fiscal.

També va votar a favor de tots els tractats de lliure comerç que es van proposar i va recolzar en diverses ocasions liberalitzar més el comerç amb la Xina, una postura que el magnat Trump rebutja taxativament per considerar-la responsable de la pèrdua de desenes de milers de llocs de treball als Estats Units.

Pence també dóna suport a l'Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica que s'ha negociat durant el govern de Barack Obama. L'oposició total és un dels punts cardinals de la campanya de Trump.

Pence, que va estudiar presentar-se com a candidat a les primàries d'aquest any, aporta al tàndem republicà l'experiència legislativa i governamental de la qual Trump presumeix no tenir i encarna el conservador arquetípic del qual el magnat dista en nombrosos sentits.

Pence, que abans que Trump guanyés les primàries d'Indiana va donar suport al senador ultraconservador Ted Cruz, ha defensat després públicament que el magnat "ha donat veu a la frustració de milions de nord-americans treballadors amb la manca d'avenços a Washington".

Anar al contingut