Agents de la policia al parc on han tingut lloc dels fets, acordonat, amb els jocs infantils al fons
Agents de la policia al parc on han tingut lloc dels fets, acordonat (Reuters/Denis Balibouse)

Quatre infants i dos adults, ferits en un atac amb arma blanca a França

La policia ha detingut l'autor de l'atac en un parc d'Annecy, on han passat els fets. Els quatre infants i un dels adults es troben en estat crític

RedaccióActualitzat

Almenys quatre infants i dos adults han resultat ferits quan un home els ha atacat amb un ganivet mentre eren en un parc a la ciutat francesa d'Annecy, al sud de Ginebra.

L'atac ha passat aquest dijous cap a tres quarts de 10 del matí en una zona de jocs infantils de Le Pâquier, un gran parc d'Annecy al costat del llac del mateix nom. Tots els nens ferits, que tenen entre dos i tres anys, i un dels adults es troben en estat crític, mentre que l'altre adult té ferides menys greus.

La policia ha detingut l'autor dels fets, que també ha quedat ferit, segons ha confirmat el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, a Twitter, on assegura que la detenció s'ha fet "gràcies a la ràpida intervenció policial". Les autoritats descarten, de moment, un mòbil terrorista en l'atac.

Es tracta d'un home de 31 anys, d'origen sirià i que acabava de rebre asil a Suècia, on havia viscut durant 10 anys, i que el novembre n'havia demanat també a França, on la policia no el tenia fitxat. 

Els serveis d'emergència ha portat les víctimes a l'hospital Annecy Genevois, i els testimonis a un edifici pròxim al lloc de l'atac enmig de grans mesures de seguretat policial.

 

"Fa quatre mesos em va dir que vivia en una església"

L'exparella de l'agressor, en una conversa amb l'Agència France-Presse, ha explicat que l'home havia viscut durant uns anys a Suècia en condició de refugiat, però que "com que no va poder aconseguir la nacionalitat, va marxar a França".

"Vam estar dos anys casats vivint a Trollhättan, a Suècia, però després ell no va poder obtenir la nacionalitat i ens vam separar fa vuit mesos perquè jo no volia marxar."

Segons les autoritats migratòries sueques, va rebre un permís de residència el 2013, però des del 2017 havia continuat intentant obtenir la ciutadania en repetides ocasions sense èxit. El novembre del 2022 va sol·licitar asil a França, però no l'hi van concedir perquè ja l'havia sol·licitat en un altre país.

L'última vegada que la seva exparella va tenir notícies de l'agressor va ser fa quatre mesos, quan li va explicar en una trucada que "vivia en una església".

Agents de la policia al parc on han tingut lloc dels fets, acordonat, amb els jocs infantils al fons
Agents de la policia al parc on han tingut lloc dels fets, acordonat (Reuters/Denis Balibouse)

Les escoles d'Annecy, confinades durant unes hores

L'atac ha provocat l'alarma a Annecy, i s'ha decidit confinar totes les escoles de la ciutat durant unes hores per protegir els alumnes en prevenció de possibles nous atacs. La policia està analitzant els detalls de l'agressió per avaluar si ha tingut alguna motivació terrorista, però cap a les dues de la tarda la Fiscalia antiterrorista no se n'havia fet càrrec.

Laurent Wauquiez, president de la regió d'Alvèrnia-Roine-Alps, on és Annecy, ha assegurat que l'atac ha estat el "cim de l'abominació":

 

Macron qualifica l'atac de "covardia absoluta"

L'atac s'ha sabut quan l'Assemblea Nacional de França era enmig d'una sessió plenària, i la presidenta, Yaël Braun-Pivet, ha proposat fer un minut de silenci per les víctimes de l'atac. Poc després s'ha sabut que la primera ministra, Élisabeth Borne, està anant cap a Annecy per fer el seguiment de la situació in situ, juntament amb Darmanin, que era a Brussel·les.

El president del país, Emmanuel Macron, ha qualificat l'atac de "covardia absoluta" i ha afirmat que "la nació està en xoc":

Zona de jocs al parc Le Pâquier d'Annecy, a França, en una imatge d'arxiu (Google Street View)
ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut