Parelles homosexuals es fan petons a Mèxic durant una protesta contra l'homofòbia (Reuters)
Parelles homosexuals es fan petons a Mèxic durant una protesta contra l'homofòbia (Reuters)

Dia Internacional del Petó: els petons redueixen el dolor i reforcen el sistema immunitari

El 13 d'abril se celebra el Dia Internacional del Petó, una diada que ha agafat força a través de les xarxes socials

Actualitzat
Com cada 13 d'abril des de fa uns anys, aquest dimecres se celebra el Dia Internacional del Petó. Tot i no estar reconegut en el llistat de dies internacionals de les Nacions Unides, la diada ha agafat força a través de les xarxes socials, on les etiquetes #KissDay o #DiaInternacionaldelBeso s'han situat entre les més utilitzades a Twitter.

El Dia Internacional del Petó, segons diverses fonts, homenatja commemora en honor d'Ekkachai Tiranarat i Laksana Tiranarat, una parella tailandesa que el febrer de l'any 2011 va batre el rècord de petó més llarg de la història: 46 hores i 24 minuts.


Anys més tard, els Tiranarat es van superar a ells mateixos i van situar el rècord Guiness en més de 58 hores, 35 minuts i 58 segons.

Molt més breus que els Tiranarat, un dels petons més famosos dels darrers temps és el que es van fer Pablo Iglesias i Xavier Domènech el mes passat, en ple debat d'investidura al Congrés dels Diputats. No són, però, els únics polítics que han popularitzat un petó.



Els beneficis de fer petons

Els petons redueixen el dolor, reforcen el sistema immunitari i ajuden els éssers humans a sobreviure. És el que conclou un estudi dels hospitals Quirónsalud de València i Torrevella, presentat aquest dimecres amb motiu del Dia Internacional del Petó, que se celebra cada any el 13 d'abril.

Marina Sangonzalo, psicòloga de l'hospital Quironsalud de València, ha remarcat que fer petons allibera endorfines i hormones lligades a la tendresa i l'afecte, com la dopamina i l'oxitocina. Sangonzalo destaca que el petó "és el gest d'afecte més utilitzat entre les persones, tot i que no és exclusiu dels humans", perquè diversos animals se'n fan, des dels ximpanzés als elefants.

"Quan fem petons podem moure fins a 36 músculs i el batec del nostre cor pot passar del repòs fins a l'agitació en breus instants"


No tot és tan bonic

La doctora Gemma Ramon, especialista en Medicina General i de Família del Quironsalud de Torrevella, ha indicat que en un petó "pot haver-hi bacteris i virus que provoquen una desena de malalties i infeccions". Com a exemples, ha citat els refredats, l'herpes labial, berrugues o càries, però també la mononucleosi (coneguda precisament com la "malaltia del petó"), l'hepatitis B o la meningitis.

Tot i això, Ramon recomana "no evitar els petons" perquè "la saliva també conté substàncies que combaten bacteris, virus i fongs" i, a través de l'intercanvi, "estimula el sistema immunitari i l'enforteix per crear anticossos". En qualsevol cas, la doctora subratlla que "sempre és necessària una bona higiene bucal, que és clau per prevenir que les infeccions de la saliva habitin en el nostre cos".
Anar al contingut