Després de Lula i Roussef, a Temer també l'acusen de corrupció (Reuters)
Després de Lula i Roussef, a Temer també l'acusen de corrupció (Reuters)
Sao Paulo

Detenen l'expresident del Brasil Michel Temer pel mateix cas de corrupció que Lula

Es tracta de l'operació Lava Jato, una gran xarxa de corrupció que va portar a la presó el també expresident Lula da Silva

RedaccióActualitzat

Les acusacions de corrupció passen factura als últims presidents del Brasil. Ara li toca a Michel Temer, que l'han detingut a Sao Paulo per un cas vinculat a l'anomenada operació Lava Jato, el dispositiu més gran contra una xarxa de corrupció en la història del país. També han detingut l'exministre Wellington Moreira Franco. L'ordre l'ha dictada el jutge federal de Rio de Janeiro, Marcelo Bretas.

Michel Temer té diverses investigacions obertes contra ell per casos de corrupció, que han estat bloquejades mentre ha tingut immunitat a causa del càrrec. L'operació Lava Jato -rentacotxes en català- investiga un entramat de desviament de diners públics a través de la petrolera estatal, Petrobras.

El també expresident Lula da Silva està complint una condemna de 12 anys de presó per corrupció i blanqueig de capitals en el marc d'aquesta mateixa operació. El jutge que el va empresonar és Sergio Moro. l'actual ministre de Justícia en el govern de l'ultradretà Jair Bolsonaro.

Michel Temer va ser president del Brasil des del 2016, després de la destitució de Dilma Roussef, fins al 2018, quan Bolsonaro va guanyar les presidencials.

Esquitxat pels afers de corrupció, Temer va donar el relleu a l'ultradretà Bolsonaro fa cinc mesos (Reuters)

Calculador, fred i pragmàtic, Temer, de 78 anys, ha dedicat pràcticament tota la seva vida a la política. Perseguit per les sospites de corrupció, l'expresident va deixar el poder l'any passat amb un índex de popularitat sota mínims. Assegurava no tenir la "menor preocupació" per aquestes denúncies que el vinculaven a diferents afers foscos, i remarcava que tenia la "consciència tranquil·la".

Michel Temer: "És un disbarat"

Uns minuts després de la detenció, Temer ha qualificat de "disbarat" la presó que li han decretat, en unes declaracions a la ràdio CBN.

En un comunicat, la Fiscalia l'acusa de ser el principal líder d'una organització criminal que va incórrer en els delictes de corrupció, malversació i blanqueig de diners.

Segons la denúncia d'un empresari, les companyies que es van adjudicar els contractes amb Eletronuclear van pagar suborns per afavorir a dirigents del partit Moviment Democràtic Brasiler, la formació liderada per Temer. Els dirigents d'aquest partit van controlar durant molts anys totes les estatals del sector elèctric del país.

La fiscalia acusa Temer de liderar una organització criminal (Reuters)

Els contractes es van firmar el 2016, quan Michel Temer ja era president del Brasil. Aquell any va assumir el poder després del judici polític que va acabar amb la destitució de Dilma Roussef, de qui era el seu vicepresident, per suposades irregularitats en la presentació dels seus comptes públics. La destitució de Rousseff va culminar una etapa de 13 anys de governs del Partit dels Treballadors, que va començar el 2003 amb Luiz Inácio Lula da Silva.

En el moment de la seva destitució, Dilma Roussef va dir que s'havia consumat "un cop d'estat":

"És el segon cop d'estat que afronto en la meva vida. Primer va ser el militar, que em va afectar quan era una jove militant; el segon és el parlamentari, que m'expulsa del càrrec pel qual vaig ser escollida."

ARXIVAT A:
BrasilCorrupció
Anar al contingut