Desigualtats, sanitat i educació: què diuen els partits sobre polítiques socials?

RedaccióActualitzat
L'educació, la sanitat i la lluita contra les desigualtats marquen l'agenda social dels diferents programes dels partits per a aquestes eleccions.

Esquerra defensa implementar un programa contra la pobresa energètica i el desplegament de la renda de mínima de ciutadania. Aposta per una nova llei d'autonomia personal davant el fracàs de la llei de dependència, i en educació, un pla de xoc contra l'abandonament escolar i un nou model de Formació Professional.

 

Per Junts per Catalunya, en educació és necessari garantir la immersió lingüística i potenciar la competència amb altres llengües. Aposten per universalitzar l'ensenyament fins als 18 anys, reduir taxes universitàries i potenciar beques i ajuts.

 

El camp educatiu és on Ciutadans més propostes socials fa. Vol que s'eviti polititzar els fills a les escoles i proposa un nou model d'escola trilingüe de qualitat, acabar amb els barracons i impulsar la gratuïtat dels llibres de text.

 

També planteja un model trilingüe el PP, que parla d'assegurar un ensenyament de qualitat i sense adoctrinament, diu. Els populars volen garantir que es compleixin les lleis i sentències sobre drets lingüístics. En sanitat, volen limitar el temps d'espera de les operacions no urgents a un termini de 60 dies.

 

El PSC també porta en el seu programa un pla de xoc per la reducció de les llistes d'espera. Quant a educació, plantegen actualitzar el Pacte Nacional per a l'Educació i garantir places públiques d'escoles bressol. També invertir en universitats i reduir un 30% el cost de les matrícules.

 

Els comuns també volen reduir les taxes universitàries i aposten per consolidar l'escola pública i reduir concerts privats. Volen revertir les retallades del 2011, desplegar la renda mínima de ciutadania i impulsar un salari mínim de mil euros. També prioritzar la lluita contra la pobresa energètica i crear una conselleria d'Igualtat.

 

La CUP vol situar el salari mínim en 1.200 euros i reduir la jornada laboral fins a les 30 hores setmanals. En educació, proposa un únic sistema públic i gratuït i suprimir els concerts educatius. I en sanitat, un pla de xoc per reduir llistes d'espera.

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàSalutEducació Pobresa energèticaPobresa
Anar al contingut