El nom científic del peix trobat a les Maldives és Cirrhilabrus finifenmaa (Yi-Kai Tea)

Descobreixen una nova espècie de peix amb els colors de l'arc de Sant Martí

El peix, que viu a l'arxipèlag de les Maldives, ha estat classificat per un equip de científics internacionals, amb la participació d'un investigador local

RedaccióActualitzat

A les Maldives, a l'oceà Índic, han descobert una colorida espècie de peix tropical, que viu a unes profunditats que van dels 40 als 70 metres sota la superfície.

El nom científic és "Cirrhilabrus finifenmaa", que fa referència als tons rosats que té: "finifenmaa" significa rosa en l'idioma local divehi i la rosa és la flor nacional de les Maldives.

En anglès l'han batejat, més col·loquialment, com "the rose-veiled fairy-wrasse", que es traduiria com a "làbrid fada amb vel de rosa", tot i que encara no té nom en català.

L'equip internacional que l'ha descobert ha destacat la presència d'un científic nascut a les Maldives, el biòleg Ahmed Najeeb, que treballa a l'Institut de Recerca Marina de les Maldives i que s'ha mostrat molt orgullós de "tenir l'oportunitat de treballar al costat dels millors ictiòlegs en una espècie tan elegant i bonica".

Confusió d'espècies

És una nova espècie, però aquest peix ja era prou conegut a les Maldives. La novetat és que els científics que el van veure per primera vegada fa uns trenta anys van pensar que era un exemplar adult d'una altra espècie que s'hi assembla, el "Cirrhilabrus rubrisquamis".

Aquesta espècie s'havia descrit a partir d'un únic exemplar que van trobar a mil quilòmetres al sud de les Maldives, a l'arxipèlag de les Txagos.

"Pensàvem que era una espècie molt estesa i, en realitat, són dos espècies diferents, cadascuna en una zona molt més restringida", segons ha explicat Yi-Kai Tea, estudiant de doctorat de la Universitat de Sydney i un dels científics responsables de la reclassificació publicada.

Yi-Kai Tea va rebre una foto d'un peix adult de les Txagos i es va adonar que el de les Maldives era d'una altra espècie.

Els investigadors van analitzar els detalls de peixos adults i joves, sobretot l'alçada de les espines que sostenen les aletes dorsals, les escates i els colors dels mascles adults. En el cas del "Cirrhilabrus finifenmaa", van veure que tenen un patró de color únic que inclou magenta brillant, préssec, rosa ataronjat i vermell porpra fosc.

"Això exemplifica per què la descripció de noves espècies i la taxonomia en general és important per a la conservació i la gestió de la biodiversitat", conclou l'investigador.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut